Utas használati útmutató

Tartalom

1. Bevezetés

2. Nyitóoldal

3. Utas

3.1 Felhasználói fiók

                3.1.1 Fiók létrehozása

      3.1.2 Jelszó visszaállítás

                3.1.3 Bejelentkezés

                3.1.4 Fiók törlése

          3.2 Navigációs menü

          3.3 Digitális utaskereső űrlap

               3.3.1 Szállítás típusa

                    3.3.1.1 Szárazföldi (autóbusz / vonat / autó / egyéb jármű)

                         3.3.1.1.1 Autóbusz

                         3.3.1.1.2 Vonat

                         3.3.1.1.3 Autó / egyéb jármű

                   3.3.1.2 Repülő

                         3.3.1.2.1 Közvetlen járat

                         3.3.1.2.2 Nem közvetlen járat

                   3.3.1.3 Tengeri utazás / Hajóutazás

                   3.3.1.4 Komphajó

              3.3.2 Személyes adatok

              3.3.3 Állandó lakcím

              3.3.4 Ideiglenes lakcím(ek) a meglátogatott országban

              3.3.5 Útitársak – családtagok

              3.3.6 Útitársak – nem családtagok/nem azonos háztartásból származó személyek

              3.3.7 Elérhetőség sürgősségi esetben

              3.3.8 Az utaskereső űrlap (PLF) előnézetére vonatkozik

              3.3.9 A PLF beküldése

         3.4 Az utaskereső űrlap (PLF) adatainak szerkesztése

         3.5 A PLF törlése

4. Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

5. Függelék: „Regisztráció – Fiók ellenőrzése – Bejelentkezés – Visszaállítás”

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS: HADEA/2021/NP/0004 –
E-TRAVEL ESZKÖZ – HEALTHY GATEWAYS

 

Európai digitális utaskereső űrlap (EUdPLF)

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UTASOK SZÁMÁRA

– Útmutató az Utaslokalizáló Űrlap (PLF) kitöltéséhez az EUdPLF alkalmazásban
– Gyakran ismételt kérdések

https://app.euplf.eu/

 

 

„Ez a dokumentum az EU az egészségért program keretén belül, az Európai Bizottság megbízásából működő Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynökséggel (HaDEA) kötött szolgáltatási szerződés keretén belül készült. Ennek a dokumentumnak a tartalma a szerződő fél nézeteit képviseli, amelyért kizárólagos felelősséget vállal; a dokumentum semmilyen szempontból nem tekinthető úgy, mint amely az Európai Bizottság illetve a HaDEA vagy az Európai Unió bármely más szervének véleményét tükrözi. Az Európai Bizottság illetve a HaDEA nem kezeskedik a dokumentumban szereplő adatok pontosságáért, és nem vállal felelősséget azok harmadik felek általi felhasználásáért.”

Elismerés

Ez a dokumentum együttműködésben készült a Cytech Ltd.-vel (http://www.cytech.gr), az EUdPLF alkalmazás fejlesztésével foglalkozó alvállalkozó céggel.

 

1. Bevezetés

Az utaskereső űrlapokat (PLF-ek) a közegészségügyi hatóságok használják az érintkezés nyomon követésének megkönnyítésére, ha az utazók fertőző betegségnek vannak kitéve repülővel, hajóval (körutazás/komp), vasúton, busszal vagy autóval történő utazásuk közben. Az utazók által a PLF-ekben megadott információkat a célországok közegészségügyi hatóságai felhasználhatják az utazókkal való gyors kapcsolatfelvételre az utazók és a velük kapcsolatba kerülők egészségének védelme, valamint a betegségek további terjedésének megakadályozása érdekében.

Azok az országok, amelyek megkövetelik a PLF kitöltését, jelenleg papíralapú utaskereső űrlapokat használnak, vagy nemzeti online rendszereket fejlesztettek ki. A COVID-19 világjárványra való tekintettel webalkalmazást fejlesztettek ki az Európai digitális utaskereső űrlaphoz (EUdPLF), amely megkönnyíti a PLF-ek használatát határokon átnyúló egészségügyi veszélyek esetén. Ez a digitális formátum egyszerűbb és gyorsabb adatgyűjtést és adatcserét tesz lehetővé az érdekeltek között, hatékonyabbá és eredményesebbé téve az érintettek nyomon követését.

A https://www.euplf.eu weboldalon keresztül a világ minden tájáról az EU-ba bármilyen közlekedési móddal (légi, szárazföldi, körutazás és hajó) utazó utasok tájékoztatást kaphatnak, az oldal hasznos információkkal szolgál az utazóknak. A weboldal számos gyakran ismételt kérdést tartalmaz, amelyek az utaskereső űrlapot érintik. Ezenkívül hozzáférést biztosít az EUdPLF alkalmazáshoz https://app.euplf.eu/, valamint a nemzeti PLF-ekhez (az Európai Unió minden tagállamának adatbeviteli űrlapja). Ezenkívül a felhasználók tájékoztatást kaphatnak néhány hasznos linken keresztül az érintett szervezetekkel és az elérhetőségekkel kapcsolatban. Végül hozzáférhetnek az adatvédelmi szabályzathoz.

Az összes felsorolt szabály általános, és minden ország variációkat alkalmazhat ezekre vonatkozóan.

2. Nyitóoldal

A https://app.euplf.eu/ alkalmazás kezdőoldalán a felhasználó elolvashat néhány hasznos információt az alkalmazással kapcsolatban, amint az a következő képeken látható. Az alkalmazás több európai nyelven elérhető. Folyamatosan újabb nyelveket adunk hozzá.

3. Utas

Az EUdPLF alkalmazás egyik felhasználói típusa az utas. Az utasoknak jogukban áll

 • létrehozni digitális utaskereső űrlap(okat),
 • szerkeszteni/frissíteni,
 • megtekinteni/kinyomtatni/letölteni az úrlap(oka)t, amelyeket a felhasználó létrehozott.
 • ideiglenes mentés. Lehetőség van a PLF minden egyes oldalának ideiglenes mentésére. A PLF még nincs benyújtva, és nem tekinthető érvényesnek. Szerkesztheti, és az utolsó lépésben rákattinthat a Küldés gombra, hogy érvényesnek tekintse és elküldje. Ha ez az ikon látható, a PLF nincs elküldve.

3.1 Felhasználói fiók

Az alkalmazáshoz egy fiók használatával lehet hozzáférni. Emiatt mindenkinek, aki digitális utaskereső űrlapot szeretne kitölteni, létre kell hoznia egy egyedi fiókot (e-mail/jelszó). Az utas felhasználói fiókja automatikusan törlődik az utolsó bejelentkezés utáni 150 nap után (inaktív időszak). A következő szakaszokban láthatók azok a lépések, amelyeket a felhasználóknak követniük kell a fiók létrehozásához.

3.1.1 Fiók létrehozása

Erre a folyamatra azért van szükség, hogy a felhasználó elkészíthesse saját digitális utaskereső űrlapját (űrlapjait). A folyamat egyszerűen elvégezhető a bejelentkezési oldal meglátogatásával és a „Regisztrálás” gomb megnyomásával. Az új felhasználói fiók létrehozásának folyamatát (regisztráció és aktiválás) csak egyszer kell elvégezni. (kivéve a 3.1.1. részben leírt inaktív periódus esetén). Ha az utasok szerkeszteni vagy új PLF-et szeretnének létrehozni, akkor hitelesítő adataikkal (e-mail-címük és jelszavukkal) újra beléphetnek az EUdPLF alkalmazásba. Ahogy az alábbi képeken is látható, a felhasználónak a következő adatokat kell kitöltenie fiókja létrehozásához:

 • E-mail: A felhasználónak személyes és egyedi e-mail fiókot kell megadnia. Ez az e-mail nem használható másik felhasználói fiókhoz a platformon.
 • Jelszó: A felhasználónak meg kell adnia egy jelszót, amelynek legalább 6 karakterből kell állnia
 • Jelsó megerősítése: A felhasználónak újra meg kell adnia a jelszót a megerősítéshez

Amint a felhasználó kitölti az adatokat, és megnyomja a „Regisztráció” gombot, azonnal elküldik a fiók aktiváló linkjét a felhasználó által megadott e-mail címre (lásd az alábbi képet). A felhasználónak mindig ellenőriznie kell a SPAM mappát is. Amint a felhasználó megnyomja a linket, a fiók aktiválódik, és a hitelesítő adatok (e-mail és jelszó) segítségével bejelentkezhet.

A regisztrációs és jelszó-visszaállítási folyamatok részeként a platform egy speciális linket küld Önnek az e-mail címére. 1 órán belül rá kell kattintania erre a linkre, különben lejár, és megjelenik az „Az URL lejárt” hibaüzenet, valamint az útmutatás arról, hogyan kaphat új e-mailt egy új linkkel.

3.1.2 Jelszó visszaállítás

Abban az esetben, ha a felhasználó elvesztette/elfelejtette jelszavát, használhatja a jelszó visszaállítási folyamatot. A felhasználónak meg kell nyomnia a „Jelszó visszaállítás” gombot. A gomb megnyomása után a felhasználó egy új oldalra kerül, ahogy az alábbi képen is látható. A felhasználónak ki kell töltenie a fiók létrehozásához használt e-mail címet.

Ha ez az e-mail cím egy meglévő, aktív fiókhoz tartozik, akkor a felhasználó egy értesítő e-mailt kap, hogy visszaállítsa jelszavát, amint az alábbi képen is látható.

A regisztrációs és jelszó-visszaállítási folyamatok részeként a platform egy speciális linket küld Önnek az e-mail címére. 1 órán belül rá kell kattintania erre a linkre, különben lejár, és megjelenik az „Az URL lejárt” hibaüzenet, valamint az útmutatás arról, hogyan kaphat új e-mailt egy új linkkel.

3.1.3 Bejelentkezés

A bejelentkezés egy egyszerű folyamat. A felhasználónak csak ki kell töltenie a platformon lévő fiókjához tartozó e-mail-címet és jelszót, majd meg kell nyomnia a „Bejelentkezés” gombot.

3.1.4 Fiók törlése

Az utas törölheti a saját felhasználói fiókját. Ez egy általános beállítás, amelyet az élő platformon lévő összes országban aktiváltak. Az összes oldal jobb felső sarkában a felhasználó egy navigációs menügombot talál. Ennek a gombnak a megnyomásával megjelenik egy menü. Válassza ki a „Profil” és a „Fiókkezelés–törlés” menüpontot. Az utas felhasználói fiókok törlése nem érinti a megmaradt DPLF-(ek)et, ezek automatikusan törlődnek az egyes tagállamok által meghatározott megőrzési időszakoknak megfelelően. Az az utas, aki törölte a saját fiókját, ugyanazzal az e-mail címmel újat hozhat létre.

3.2 Navigációs menü

Az összes oldal jobb felső sarkában a felhasználó egy navigációs menügombot talál. A gomb megnyomásával megjelenik a menü a következő opciókkal:

 • Kezdőlap: A kezdőlapra vezetSaját
 • PLF-ek: Ez a szolgáltatás vezérlőpultjához vezet a felhasználó által kifejlesztett összes digitális utaskereső űrlappal. Az az időtartam, ameddig a PLF(ek) tárolva maradnak és láthatók, összefügg az egyes benyújtott PLF-ekben feltüntetett, a végső célország által beállított megőrzési időszakkal
 • Új PLF: A felhasználó új digitális PLF-et hozhat létre
 • Profil: Az utas törölheti a saját felhasználói fiókját.
 • Kijelentkezés: Lehetővé teszi, hogy a felhasználó kilépjen az alkalmazásból.

3.3 Digitális utaskereső űrlap

Miután a bejelentkezett, a felhasználó átirányításra kerül az úti cél kiválasztó oldalra, ahol kiválasztja a végső célországotamelyet meglátogat, azért hogy kitölthesse a PLF-et. Ugyanazon PLF-be az utazó megadhatja a tranzit információkat, ha a szállítási mód ugyanaz marad. 

Abban az esetben, ha a felhasználó repülővel utazik, és az utazás közvetlen járatot tartalmaz, csak a végső úti cél országát kell kiválasztani (mivel ez a tagállam az EUdPLF-et használja célországként, és megjelenik a legördülő listán) az Úti cél kezdeti részén (legördülő lista). Az indulás és a célállomás közötti kapcsolt járatokat a Nem közvetlen járat gombon (alul) kell kitölteni. Ugyanez a szabály vonatkozik a többi szállítási módra is, pl. szárazföldi vagy tengeri.

3.3.1 Szállítás típusa

Ebben a lépésben az utast arra kérik, hogy válassza ki az utazás során használni kívánt szállítástípust. Pontosabban, ahogy az alábbi képen látható, a lehetőségek a következők:

 • Szárazföldi (autóbusz / vonat / autó / egyéb jármű)
 • Repülő
 • Tengeri utazás / Hajóutazás
 • Komphajó

Attól függően, hogy a felhasználó mit választ ebben a lépésben, a megfelelő forma és tartalom jelenik meg. A különböző utaskereső űrlapok a kiválasztásnak megfelelően a következő lépésekben és fejezetekben is bemutatásra kerülnek.

Ezen a ponton fontos megemlíteni, hogy bármilyen típusú szállítás esetén a felhasználónak az első lépése, hogy elolvassa és elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot, amely néhány alapvető szabályt tartalmaz az űrlap kitöltésével és a személyes adatok feldolgozás céljából történő megadásával kapcsolatban, amint az az alábbi képen látható példán látható.

3.3.1.1 Szárazföldi (autóbusz / vonat / autó / egyéb jármű)

Ebben az esetben a felhasználó úgy döntött, hogy földi közlekedési eszközzel, például autóval/más járművel, vonattal vagy busszal utazik be az országba. Ebben a lépésben a felhasználónak ki kell választania, hogy a három földi szállítási mód közül melyiket használja. Továbbá ezen a ponton ki kell választania, hogy egy csoport tagjaként vagy családjával utazik-e (ez minden közlekedési módban gyakori), ha ez az egyes tagállamok szabályai szerint alkalmazandó.

3.3.1.1.1 Autóbusz

Ebben az esetben a felhasználó úgy döntött, hogy busszal utazik. Az adatlap kitöltésének megkezdése előtt az utasnak ki kell választania, hogy csoport tagjaként vagy családjával utazik-e (jelölőnégyzet). A kitöltendő mezők az alábbi képeken láthatók.

A felhasználónak a következő adatokat kell megadnia:

 • Autóbuszos fuvarozó vállalat: A felhasználó megadja annak a cégnek a nevét, amellyel az utazáshoz választott.
 • Autóbusz / forgalmi rendszám: A felhasználó megadja az autóbusz számát vagy a forgalmi rendszámot.
 • Előzőleg meglátogatott országok (Opcionális): Ha az érkezése előtti 14 napban az állandó lakcímétől eltérő országban (nem átutazóban) tartózkodott,
  az alábbiakban adja meg azokat az országokat/városokat, ahol tartózkodott.
 • Beszállási ország / helység: A felhasználó kiválasztja az országot/helyet, ahol felszáll, és aktivál néhányat a következő mezők közül.
 • Beszállási állomás / város: A felhasználó kiválasztja a kiválasztott felszállási ország/hely/város beszállóállomását.
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • Ülésszám: A felhasználónak meg kell adnia az ülőhelye számát.
 • Üléstípus: A felhasználót arra kérik, hogy válassza ki az üléstípust az olyan lehetőségek közül, mint az üzleti (első osztály), a hozzárendelt ülőhely és a turista (második osztály).
 • A célország belépési pontja (PoE): A felhasználót arra kérik, hogy válassza ki utazása belépési pontját (pl. határállomást). Ha a felhasználó nem találja annak a belépési pontnak a nevét (pl. határállomás), ahonnan a célországba lép, válassza az „Egyéb” opciót, és a következő mezőbe írja be a belépési pont nevét.
 • Az érkezés dátuma/időpontja: A mező a belépési ponthoz történő érkezés dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia az érkezés napját és időpontját.

Ezen túlmenően, ha útjuk közbenső megállókat is tartalmaz a (az indulás után és a végső úti cél előtt, a fent kitöltött adatokkal összhangban), az utasoknak ezeket fel kell tüntetniük az űrlapon. Ez a szabály minden szállítási módra vonatkozik. Ebben az esetben a felhasználónak még két mezőt kell kitöltenie; ezek a következők: 

 • Ország: A felhasználó kiválasztja a köztes megálló országát  
 • Közbenső állomás: A felhasználó kiválasztja az utazás közbenső állomását 
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.

3.3.1.1.2 Vonat

Ebben az esetben a felhasználó úgy döntött, hogy vonattal utazik. Az adatlap kitöltésének megkezdése előtt az utasnak ki kell választania, hogy csoport tagjaként vagy családjával utazik-e, ha a tagország szabályai szerint alkalmazandó. A kitöltendő mezők az alábbi képeken láthatók.

A felhasználónak a következő adatokat kell megadnia:

 • Vasúti szállítótársaság: A felhasználó kitölti annak a vasúti fuvarozónak a nevét, amellyel utazik.
 • Vonat száma: A felhasználó megadja a vonat számát.
 • Kocsi száma: A felhasználó megadja a kocsi számát.
 • Előzőleg meglátogatott országok (Opcionális): Ha az érkezése előtti 14 napban az állandó lakcímétől eltérő országban (nem átutazóban) tartózkodott,
  az alábbiakban adja meg azokat az országokat/városokat, ahol tartózkodott.
 • Beszállási ország / helység: A felhasználó kiválasztja az országot/helyet, ahol felszáll, és aktivál néhányat a következő mezők közül.
 • Beszállási állomás / város: A felhasználó kiválasztja a kiválasztott felszállási ország/hely vonatállomását.
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik egy felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • Ülésszám és kocsiszám: A felhasználó megadja az ülésszámot és a kocsiszámot.
 • Üléstípus: A felhasználót arra kérik, hogy válassza ki az üléstípust az olyan lehetőségek közül, mint az üzleti (első osztály), kabin (alvó kocsi) és turista (második osztály).
 • A célország belépési pontja (PoE): A felhasználót arra kérik, hogy válassza ki az utazása belépési pontját (pl. határállomást). Ha a felhasználó nem találja annak a belépési pontnak a nevét (pl. határállomás), ahonnan a célországba lép, válassza az „Egyéb” opciót, és a következő mezőbe írja be a belépési pont nevét.
 • Az érkezés dátuma/időpontja: A mező a belépési ponthoz történő érkezés dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia az érkezése napját és időpontját.

Ezenkívül, ha az utazás közbenső megállókat is tartalmaz, az utasoknak ezeket fel kell tüntetniük az űrlapon. Ebben az esetben a felhasználónak még két mezőt kell kitöltenie; ezek a következők:

 • Ország: A felhasználó kiválasztja a köztes megálló országát
 • Közbenső állomás: A felhasználó kiválasztja az utazás közbenső állomását

3.3.1.1.3 Autó / egyéb jármű

Ebben az esetben a felhasználó úgy döntött, hogy autóval / egyéb járművel utazik. A kitöltendő mezők az alábbi képeken láthatók.

A felhasználót először arra kérik, hogy jelezze, ha egy csoport tagjaként vagy családtagként utazik. A felhasználónak a következő adatokat kell megadnia:

 • Autó / egyéb jármű forgalmi rendszámtáblája: A felhasználónak ki kell töltenie annak az autónak/egyéb járműnek a rendszámát, amellyel utazik.
 • Indulási ország / helyiség: A felhasználó kiválasztja azt az országot, amelyből autós utazásra indul.
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik egy felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • Előzőleg meglátogatott országok (Opcionális): Ha az érkezése előtti 14 napban az állandó lakcímétől eltérő országban (nem átutazóban) tartózkodott,
  az alábbiakban adja meg azokat az országokat/városokat, ahol tartózkodott.
 • A célország belépési pontja (PoE): A felhasználót arra kérik, hogy válassza ki az utazása belépési pontját (határállomást). Ha a felhasználó nem találja annak a belépési pontnak a nevét (pl. határállomás), ahonnan a célországba lép, válassza az „Egyéb” opciót, és a következő mezőbe írja be a belépési pont nevét.
 • Az országba érkezés dátuma/időpontja: A mező a belépési ponthoz történő érkezés dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia az érkezése napját és időpontját.

Ezenkívül, ha az utazás közbenső megállókat is tartalmaz, az utasoknak ezeket fel kell tüntetniük az űrlapon. Ebben az esetben a felhasználónak még két mezőt kell kitöltenie; ezek a következők:

 • Ország: A felhasználó kiválasztja a köztes megálló országát
 • Közbenső állomás: A felhasználó kiválasztja az utazás közbenső állomását.
 • Indulás dátuma: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.

3.3.1.2 Repülő

Ebben az esetben a felhasználó úgy döntött, hogy repülővel utazik. A felhasználó választhat a Közvetlen járat vagy a Nem közvetlen járat közül. Köztes repülés esetén a felhasználónak a Nem közvetlen járat opciót kell választania.

Az adatlap kitöltésének megkezdése előtt az utasnak ki kell választania, hogy csoport tagjaként vagy családjával utazik-e, ha a tagország szabályai szerint alkalmazandó. A kitöltendő mezők az alábbi képeken láthatók.

3.3.1.2.1 Közvetlen járat

A felhasználónak a következő adatokat kell megadnia:

 • Légitársaság neve: A felhasználónak meg kell adnia a légitársaság nevét, amellyel utazik.
 • Járatszám: Ez a mező tartalmazza a járatszámot. A felhasználónak 1-10 karaktert és/vagy számot kell beírnia.
 • Ülésszám: A felhasználónak be kell írnia az ülésszámát.
 • Előzőleg meglátogatott országok (Opcionális): Ha az érkezése előtti 14 napban az állandó lakcímétől eltérő országban (nem átutazóban) tartózkodott,
  az alábbiakban adja meg azokat az országokat/városokat, ahol tartózkodott.
 • Kérjük, ellenőrizze, hogy járata magán járat-e (jelölőnégyzet). Ha magánjáratról van szó, akkor a felhasználónak nem kell kitöltenie az előző mezőt, hanem egy új mező jelenik meg a magánjárat számával.

 • Beszállási ország / helység: A felhasználó megadja az országot, ahol felszáll a repülővel.
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik egy felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • ​Beszállási repülőtér: A felhasználó kiválasztja az általa korábban megadott ország beszálló repülőterét.
 • Az érkezés dátuma/időpontja: A mező az úti cél repülőterére történő érkezés dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia az érkezése napját és időpontját.
 • Végső úti cél (repülőtere): A felhasználó a célországon alapuló előre meghatározott választási lehetőségekből kiválasztja a végső célrepülőteret.
3.3.1.2.2 Nem közvetlen járat

Ha van egy köztes repülés, a felhasználónak a Nem közvetlen járat opciót kell választania. Ebben az esetben egy új űrlap jelenik meg az alábbi képen látható módon.

A felhasználónak a következő adatokat kell megadnia:

 • Légitársaság neve: A felhasználónak meg kell adnia a légitársaság nevét, amellyel utazik.
 • Járatszám: Ez a mező tartalmazza a járatszámot. A felhasználónak 1-10 karaktert és/vagy számot kell beírnia.
 • Ülésszám: A felhasználónak be kell írnia az ülésszámát.
 • Előzőleg meglátogatott országok (Opcionális): Ha az érkezése előtti 14 napban az állandó lakcímétől eltérő országban (nem átutazóban) tartózkodott,
  az alábbiakban adja meg azokat az országokat/városokat, ahol tartózkodott.
 • Kérjük, ellenőrizze, hogy járata magán járat-e (jelölőnégyzet). Ha magánjáratról van szó, akkor a felhasználónak nem kell kitöltenie az előző mezőt, hanem egy új mező jelenik meg a magánjárat számával

 • Beszállási ország / helység: A felhasználó megadja az országot, ahol felszáll a repülővel.
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik egy felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • ​Beszállási repülőtér: A felhasználó kiválasztja az általa korábban megadott ország beszálló repülőterét.
 • Cél- / Tranzitország: A mező a közbenső megállóhely célországára vonatkozik (járat/út 1. szakasza).
 • Úti cél repülőtere: A felhasználó kiválasztja a célrepülőteret a közbenső megállója (járata/útja 1. szakasza) célországának összes repülőtere közül.
 • Az érkezés dátuma/időpontja: A mező az érkezés dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a naptár, ahol meg kell adnia a közbenső megállóhoz történő érkezése napját és időpontját (az utazás 1. járata/szakasza). 
 • Repülőjárat / járatszakasz hozzáadása: Ha van egy köztes repülés, a felhasználónak ezt az opciót kell választania. Ebben az esetben egy új űrlap jelenik meg az alábbi képen látható módon. A repülési kapcsolat az indulás (összekötő repülés célállomása – az utazás 1. szakasza) és az érkezés (csatlakozási repülési cél – az utazás 2. szakasza) között van. Az érkezés dátuma és időpontja mező (az összekötő repülés gomb előtt) a csatlakozási járat célállomásának érkezési dátuma (repülés/út 2. szakasza) kell legyen.

Azok az információk, amelyeket az utasnak ki kell töltenie a 2. útja közbenső járatával/szakaszával kapcsolatban, a következők:

 • Ellenőrizze, hogy ez-e az utazás utolsó járata / szakasza

 • Légitársaság neve: A felhasználónak meg kell adnia a légitársaság nevét, amellyel utazik.
 • Járatszám: Ez a mező tartalmazza a járatszámot. A felhasználónak 1-10 karaktert és/vagy számot kell beírnia.
 • Ülésszám: A felhasználónak be kell írnia az ülésszámát.
 • Kérjük, ellenőrizze, hogy járata magán járat-e (jelölőnégyzet). Ha magánjáratról van szó, akkor a felhasználónak nem kell kitöltenie az előző mezőt, hanem egy új mező jelenik meg a magánjárat számával

 • Beszállási ország / helység: A felhasználó megadja az országot, ahol felszáll a repülővel.
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik (az utazás 2. járata/szakasza). Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik egy felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • Beszállási repülőtér: A felhasználó kiválasztja az általa korábban megadott ország beszálló repülőterét.
 • Cél- / Tranzitország: A mező a végső célországra vonatkozik (ha ez az utolsó járata) vagy a tranzitországra (ha ez egy további repülési szakasz) (járata/útja 2. szakasza).
 • Úti cél repülőtere: A felhasználó kiválasztja a célrepülőteret a célországának összes repülőtere közül (útja 2. járata/szakasza).
 • Az érkezés dátuma/időpontja: A mező az érkezés dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a naptár, ahol ki kell választania közbenső útja (2, járat/ szakasz) érkezésének napját és időpontját.

3.3.1.3 Tengeri utazás / Hajóutazás

Ebben az esetben a felhasználó úgy döntött, hogy hajóval utazik. Az adatlap kitöltésének megkezdése előtt az utasnak ki kell választania, hogy csoport tagjaként vagy családjával utazik-e, ha a tagország szabályai szerint alkalmazandó. A felhasználónak meg kell választania, hogy a tengerjáró hajó személyzetének tagjaként utazik-e. Az űrlap mezőit a következő képek mutatják be.

A kitöltendő adatok minden esetben a következők:

 • Szállítási / hajózási vállalat: A felhasználó megadja annak a hajózásii társaságnak a nevét, amellyel utazik.
 • Hajó neve: A felhasználó megadja a hajó nevét.
 • IMO / regisztrációs szám: Minden hajó egyedi kódja.
 • Előzőleg meglátogatott országok (Opcionális): Ha az érkezése előtti 14 napban az állandó lakcímétől eltérő országban (nem átutazóban) tartózkodott,
  az alábbiakban adja meg azokat az országokat/városokat, ahol tartózkodott.
 • Hajóraszállási ország / helység: A felhasználó kiválasztja az országot, ahol hajóra száll.
 • Beszállási kikötő: A felhasználó az általa fent megadott beszállási ország alapján választja ki azt a kikötőt, ahonnan hajóra száll.
 • Beszállás dátuma/időpontja: A mező a hajóra szállás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik egy felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • Kabinszám: A felhasználónak meg kell adnia a kabinja számát.
 • Kiszállás dátuma a hajóút végén: A mező a hajóút befejezésének és az utas kiszállásának dátumára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a naptár, ahol meg kell adnia a hajóút befejezésének napját és időpontját.
 • ​ Kiszállási kikötő a hajóút végén: A felhasználónak ki kell választania azt a kikötőt, ahová kiszáll, az előző részben kiválasztott célország alapján.

Ezenkívül, ha az utazás közbenső megállókat is tartalmaz, az utasoknak ezeket fel kell tüntetniük az űrlapon. Ebben az esetben a felhasználónak még két mezőt kell kitöltenie; ezek a következők:

 • Ország: A mező a közbenső megállóhely célországára vonatkozik.
 • Közbenső kikötő: A felhasználó az általa feljebb választott ország alapján választja ki közbenső állomásának kikötőjét.
 • Az érkezés dátuma/időpontja: A mező az érkezés dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a naptár, ahol meg kell adnia közbenső útja érkezési napját és időpontját.
 • Az indulás dátuma/időpontja: A mező az indulás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.

3.3.1.4 Komphajó

Ebben az esetben a felhasználó úgy döntött, hogy komppal utazik. Az adatlap kitöltésének megkezdése előtt az utasnak ki kell választania, hogy csoport tagjaként vagy családjával utazik-e, ha a tagország szabályai szerint alkalmazandó. Az űrlap mezőit a következő képek mutatják be.

A felhasználónak a következő információkat kell megadnia:

 • Szállítási / hajózási vállalat: A felhasználónak meg kell adni annak a hajózásii társaságnak a nevét, amellyel utazik.
 • A hajó neve: A felhasználónak meg kell adnia a hajó nevét, amellyel utazik.
 • Előzőleg meglátogatott országok (Opcionális): Ha az érkezése előtti 14 napban az állandó lakcímétől eltérő országban (nem átutazóban) tartózkodott,
  az alábbiakban adja meg azokat az országokat/városokat, ahol tartózkodott.
 • Hajóraszállási ország / helység: A felhasználó kiválasztja az országot / helységet, ahol hajóra száll.
 • Beszállási kikötő: A felhasználó az általa fent megadott beszállási ország alapján választja ki azt a kikötőt, ahonnan hajóra száll. A mező opcionális.
 • Beszállás dátuma/időpontja: A mező a hajóra szállás dátumára és időpontjára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik egy felugró naptár, ahol meg kell adnia utazása indulásának napját és időpontját.
 • Kabin- / Ülésszám: A felhasználónak meg kell adnia a kabinja/ülése számát.
 • Üléstípus: A felhasználó egy sor opció közül választja ki az ülés típusát. A lehetőségek a következők: turista (fedélzet), lefoglalt ülés, üzleti és kabin.
 • A kiszállás dátuma: A mező az utas kiszállásának dátumára vonatkozik. Amikor a felhasználó megnyomja ezt a mezőt, automatikusan megjelenik a naptár, ahol meg kell adnia a hajóút befejezésének napját.
 • ​ Kiszállási kikötő: A felhasználónak ki kell választania azt a kikötőt, ahol kiszáll, az előző részben kiválasztott célország alapján.

3.3.2 Személyes adatok

Ebben a lépésben a felhasználónak meg kell adnia személyes adatait. Pontosabban, ahogy az alábbi képen látható, az adatok a következők:

 • Vezetéknév (Családnév): A felhasználónak be kell írnia a vezetéknevét (családnevét).
 • Utónév (adott név): A felhasználónak be kell írnia az utónevét (adott nevét).
 • Nem: A felhasználónak ki kell választania nemét az előre meghatározott lehetőségek közül.
 • Születési dátum: A felhasználónak be kell írnia a születési dátumát
 • Személyigazolvány típusa: Ez annak az utazási igazolványnak a típusa, amelyet a felhasználó bemutat. Minden esetben megjelenik egy új mező, amelyet a felhasználónak ki kell töltenie. A következő lehetőségek vannak:
 1. Személyigazolvány
 2. Útlevél

 • Elsődleges telefonszám: A felhasználónak be kell írnia az elsődleges telefonszámát. A felhasználónak be kell írnia egy pluszjelet (+), majd az országkódját és a telefonszámát, pl. +306989123456.
 • Más telefonszám: Ez a mező az utas második telefonszámára vonatkozik.
 • E-mai cím: Ezt a mezőt a rendszer automatikusan kitölti, és a bejelentkezett felhasználóhoz társítja.

3.3.3 Állandó lakcím

Ebben a lépésben a felhasználónak meg kell adnia állandó lakcímét. Pontosabban, ahogy az alábbi képen látható, az adatok a következők:

 • Ország: A felhasználónak egy legördülő listából kell kiválasztania a lakóhely szerinti országot.
 • Állam/tartomány: A felhasználónak ki kell választania a lakóhely szerinti államot egy legördülő listából a lakóhely szerinti ország alapján.
 • Város: A felhasználónak meg kell adnia a helységet, amelyben lakik.
 • Irányítószám: A felhasználónak meg kell adnia a lakhelye szerinti postai irányítószámát.
 • Utca: A felhasználónak be kell írnia az utcát, ahol lakik.
 • Utcaszám / házszám: A felhasználónak meg kell adnia a lakhelye szerinti utca- házszámot.
 • Lakrész szám: A felhasználónak be kell írnia a lakhelyének megfelelő lakrész számot.
 • Kérjük, ellenőrizze, hogy ideiglenes címe megegyezik-e az állandó címével (Opcionális):
  -Ha „Igen“, akkor megjelenik a következő „Ideiglenes lakcím“ lap, melyet ki kell töltenie,
  -Ha „Nem“, a következő „Ideiglenes lakcím“ lap már kitöltve jelenik meg, mint az „Állandó lakcím“ lap.

3.3.4 Ideiglenes lakcím(ek) a meglátogatott országban

Ebben a lépésben a felhasználónak meg kell adnia ideiglenes tartózkodási helyének adatait, (egy vagy több) a célországban való utazása során. Pontosabban, ha a következő 14 napban a felhasználó nem az előző lépésben megadott állandó lakcímen tartózkodik, akkor ki kell töltenie azokat a helyeket, ahol a célországban tartózkodik. (Ha a felhasználó látogató, csak az első helyet írja be, ahol meg fog szállni). A kitöltendő adatok a következő képeken láthatók, ezek a következők:

 • Lakcím típusa: A felhasználó kiválasztja a lakcím típusát, amely a következők egyike lehet: Ház, szálloda, hajó, egyéb.
 • Ország: A felhasználónak kell kiválasztania az ideiglenes lakóhelyet.
 • Állam/tartomány: A felhasználónak kiválasztja a lakóhely szerinti államot egy legördülő listából a lakóhely szerinti ország alapján.
 • Város: A felhasználónak meg kell adnia a helységet, amelyben lakik
 • Utca: A felhasználónak be kell írnia az utcát, ahol lakik.
 • Utcaszám / házszám: A felhasználónak meg kell adnia a lakhelye szerinti utca- házszámot.
 • Irányítószám: A felhasználónak meg kell adnia a lakhelye szerinti postai irányítószámát.
 • Lakrész szám: A felhasználónak be kell írnia a lakhelyének megfelelő lakrész számot. Ha a felhasználó tartózkodása alatt több helyen lakik, akkor meg kell nyomnia az „IDEIGLENES CÍM HOZZÁADÁSA” gombot, és közölnie kell a második opcióra vonatkozó információkat.. Az eltávolítás opció is elérhető (gomb).

3.3.5 Útitársak – családtagok

Egy másik általános lépés, amely eltérő lehet, és az egyes tagállamok szabályain alapul; meg kell adnia a családi környezetből származó útitárs adatait. Ezért, ha a platformra való bejelentkezés és a célország kiválasztása után egy „Kérjük, ellenőrizze, hogy egy csoport tagjaként és/vagy családjával utazik-e” jelölőnégyzet következik, ez azt jelenti, hogy az adott ország kínálja a lehetőséget családtagok vagy csoporttagok hozzáadására a PLF-hez. Mindenesetre minden utasnak át kell tekintenie az EUdPLF nyitóoldalán megjelenő UTAZÁSI PTORTOKOLLOK, célországonként. Új családtag hozzáadásához a felhasználó megnyomja a „CSALÁDTAG HOZZÁADÁSA” gombot, amely a következő képen látható..

Amikor a felhasználó megnyomja a „CSALÁDTAG HOZZÁADÁSA” gombot, azonnal megjelenik egy űrlap a következő információkkal: Ez az opció akkor érhető el, ha a felhasználó bejelölte a „Kérjük, ellenőrizze, hogy egy csoport tagjaként és/vagy családjával utazik-e” jelölőnégyzetet az „Utazási információk” lapon. A felnőtt utasoknak ki kell tölteniük a saját PLF-üket. Ezt a részt a következőkkel kell kitölteni: 

 • Utónév (adott név): A felhasználó annak a személynek az utónevét tölti ki, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és családtagja.
 • Vezetéknév (Családnév): A felhasználó annak a személynek a vezetéknevét adja meg, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és családtagja.
 • A személy neme: A felhasználó annak a személynek a nemét tölti ki, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és családtagja.
 • Ülésszám: Ezt a mezőt nem kötelező kitölteni, és annak a személynek az ülőhelyszámára vonatkozik, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és családtagja.
 • Életkor: A felhasználó annak a személynek az életkorát tölti ki, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és családtagja.

A „CSALÁDTAG HOZZÁADÁSA” gombra újra kattintva a felhasználó tetszőleges számú családtagot adhat hozzá. Bármelyik személy azonban bármikor törölhető a „CSALÁDTAG TÖRLÉSE” gomb megnyomásával

3.3.6 Útitársak – nem családtagok/nem azonos háztartásból származó személyek

Egy másik lépés, amely eltérő lehet, és az egyes tagállamok szabályain alapul az, hogy meg kell adnia az ugyanahhoz a csoporthoz tartozó származó útitárs adatait. Ezért, ha a platformra való bejelentkezés és a célország kiválasztása után egy „Kérjük, ellenőrizze, hogy egy csoport tagjaként és/vagy családjával utazik-e” jelölőnégyzet következik, ez azt jelenti, hogy az adott ország kínálja a lehetőséget családtagok vagy csoporttagok hozzáadására a PLF-hez. Mindenesetre minden utasnak át kell tekintenie az EUdPLF nyitóoldalán megjelenő UTAZÁSI PTORTOKOLLOK, célországonként.  Ez az opció akkor érhető el, ha a felhasználó bejelölte a „Kérjük, ellenőrizze, hogy egy csoport tagjaként és/vagy családjával utazik-e” jelölőnégyzetet az „Utazási információk” lapon. A felnőtt utasoknak ki kell tölteniük a saját PLF-üket. Új utazótárs hozzáadásához a felhasználónak meg kell nyomnia a következő képen látható gombot: „NEM CSALÁDTAG UTITÁRS HOZZÁADÁSA”

Amikor a felhasználó megnyomja a „NEM CSALÁDTAG UTITÁRS HOZZÁADÁSA” gombot, azonnal megjelenik egy űrlap a következő információkkal:

 • Utónév (adott név): A felhasználó annak a személynek az utónevét tölti ki, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és nem családtagja.
 • Vezetéknév (Családnév): A felhasználó annak a személynek a vezetéknevét tölti ki, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és nem családtagja.
 • A személy neme: A felhasználó annak a személynek a nemét választja ki, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és nem családtagja.
 • Csoport (utazás, csapat, üzleti, egyéb): Ez egy opcionális mező, a felhasználó és az említett személlyel fennálló kapcsolatot mutatja.
 • Ülésszám: Ez egy opcionális mező, és annak a személynek az ülőhelyszámára vonatkozik, aki a felhasználóval (utassal) utazik, és családtagja.

A „NEM CSALÁDTAG UTAZÓTÁRS HOZZÁADÁSA” gombra újra kattintva a felhasználó tetszőleges számú személyt adhat hozzá. Azonban bármikor szükséges, törölhet személyeket a „NEM CSALÁDTAG UTAZÓTÁRS ELTÁVOLÍTÁSA” gomb megnyomásával.

3.3.7 Elérhetőség sürgősségi esetben

A felhasználó által sürgősségi kapcsolattartóként kijelölt személy elérhetőségére utal  (kapcsolattartó személy, aki elérheti az utast az utazás során). A felhasználó által kitöltendő információk a következő képeken láthatók, és a következők:

 • Utónév (adott név): A felhasználó megadja a sürgősségi kapcsolattartó személy utónevét.
 • Vezetéknév (Családnév): A felhasználó megadja a sürgősségi kapcsolattartó személy vezetéknevét.
 • Ország: A mező a sürgősségi kapcsolattartó személy lakhely szerinti országára vonatkozik.
 • Város: A mező a sürgősségi kapcsolattartó személy lakhely szerinti helységére vonatkozik.
 • Mobiltelefonszám: A mező a sürgősségi kapcsolattartó személy mobiltelefonszámára vonatkozik. A felhasználónak be kell írnia egy pluszjelet (+), majd az országkódját és a telefonszámát, pl. +306989123456.
 • Másik telefonszám: A mező a sürgősségi kapcsolattartó személy lakhely egy másik telefonszámára vonatkozik.
 • E-mai cím: A mező a sürgősségi kapcsolattartó személy e-mail címére vonatkozik.

3.3.8 Az utaskereső űrlap (PLF) előnézetére vonatkozik

Az űrlap végleges beküldése előtt a felhasználó – az „Előnézet” gomb megnyomásával – egy felugró ablakban megtekintheti az általa kitöltött adatokat/információkat az alábbi képen látható módon.

3.3.9 A PLF beküldése

Az adatok áttekintése után a felhasználó megnyomhatja a „Küldés” gombot. Az űrlap sikeres elküldése esetén a felhasználót értesítjük, hogy az űrlapot sikeresen kitöltötte (a PLF beküldött jelzés). 

Ugyanakkor a felhasználó tájékoztatást kap a folyamatról, pontosabban arról, hogy:

kapott egy e-mailt, amelyben tájékoztatjuk (mindig ellenőrizze a SPAM mappát) , hogy az általa kitöltött, egyedi QR-kódot tartalmazó űrlapot sikeresen elküldték.

A dokumentumot az utazás során magánál kell tartania digitális vagy nyomtatott formában.

Ezzel egyidejűleg a felhasználó e-mailt kap az általa megadott e-mail címére, az alábbi képen látható módon.

A kapott e-mailben található linkre kattintva az utas megtekintheti és kinyomtathatja/letöltheti az adott mentett PLF-et.

A felhasználó (utas) megtekintheti/letöltheti/kinyomtathatja a beküldött saját PLF-e(ke)t a jobb felső sarokban található menüből (SAJÁT PLF-ek).

3.4 Az utaskereső űrlap (PLF) adatainak szerkesztése

A felhasználó megtekintheti, kinyomtathatja és szerkesztheti/frissítheti (a bejelentett végső úti cél érkezési dátuma és időpontja előtt) az utaskereső űrlap adatait. Ez az opció a jobb felső menüben érhető el, a „Saját PLF-ek” kiválasztásával. 

A PLF szerkesztési opciójának kiválasztásával azonnal megjelenik egy űrlap a felhasználó által előzőleg kitöltött mezőkkel. Nem szerkeszthető minden mező. A három első lap (az „Úti cél”, „Szállítás típusa”, „Mielőtt elkezdi” lapok) mezői mindig le lesznek tiltva a PLF-frissítési folyamat során.  Egyes mezők zárolva maradhatnak, míg más mezők szerkeszthetők és frissíthetők (országonként). A művelet során a felhasználó módosíthatja / hozzáadhatja a szükséges adatokat. A módosítások elvégzését követően a „Küldés” gomb megnyomása után a felhasználó új e-mailt kap fiókjába a frissített űrlappal. A QR-kód nem változik.

3.5 A PLF törlése

Az utasnak lehetősége van arra, hogy törölje a saját PLF-jeit a célország tagállam szabályai és az adott PLF-ek végső úti célja alapján. Az utas törölheti a PLF(ek)et, ha ezt a lehetőséget a végső célország beállította, és a PLF státusza sem változott meg pl. az alapértelmezett „Benyújtva” értékről „Jóváhagyva” értékre, és az egyes tagállamok által meghatározott, az országba (az adott időzónában) érkezésre (az érkezés dátuma és időpontja) vonatkozó benyújtási határidőket (órákban) nem lépték túl.

 

4. Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

1. kérdés:

A Küldés gomb nem működik. Mit kellene tennem?

1. válasz:

Zárja be az előnézeti ablakot (Bezárás gomb az előnézet alján), az alábbiak szerint, majd kattintson ismét a „Küldés” gombra.

 

Egy másik magyarázat lehet, hogy nem töltötte ki az űrlap összes bejegyzését. Abban az esetben egy piros jelzés jelenik meg a mező körül. Kérjük, győződjön meg arról, hogy az összes kötelező információt megadta, és a helyes-érvényes adatokat adta meg.

2. kérdés:

Érvényesítési hiba történt a beírni próbált dátumok bevitelével kapcsolatban. Mit tehetnék?

2. válasz:

Ha piros jelzés van, az azt jelenti, hogy vagy kötelező mezőt kell kitöltenie, vagy egy vagy több mezőben érvényesítési hiba van az adatbevitelnél. Az indulás dátumának az érkezés dátuma előttinek kell lennie. Kérjük, ellenőrizze az indulás és érkezés közötti időzónákat is. Minden dátum- és időpontválasztás a válaszadó ország időzónájára van beállítva. Először válassza ki az országot/helységet, majd a dátumot és az időpontot, hogy megkapja a vonatkozó időzónát. Végül, de nem utolsósorban, győződjön meg arról, hogy a javascript engedélyezve van a böngészőjében.

Adatkonzisztenciának kell lennie kell lennie az indulás és érkezés dátuma és időpontja, valamint azok időzónái között, az alábbiak szerint:

3. kérdés:

Nem tudom letölteni az EUdPLF PDF verzióját az Outlook segítségével.

3. válasz:

Bejelentkezhet a platformra és kinyomtathatja a SAJÁT PLF-ekből (jobb felső menü), az alábbiak szerint:

4. kérdés:

Mi a teendő, ha nem találom az úti célomat vagy a repülőteret a felsoroltak között?

4. válasz:

Abban az esetben válassza az „EGYÉB” lehetőséget, és írja be a szöveget a további mezőbe.

5. kérdés:

Problémáim vannak a regisztrációval vagy a jelszavam visszaállítása közben, mit tegyek?

5. válasz:

Előfordulhat, hogy nem választott érvényes jelszót a regisztráció során. A jelszónak legalább 6 karakterből kell állnia.

Kérjük, győződjön meg arról, hogy a Nagybetűk funkció be van-e kapcsolva, valamint hogy milyen nyelven gépel.  Ezenkívül ne írjon be üres helyeket. Győződjön meg arról is, hogy helyesen írja be az e-mail-címét.

Továbbá kérjük, hogy a jelszó másolása és beillesztése helyett írja be a jelszót az űrlapba.

Előfordulhat, hogy a megerősítő e-mail véletlenül spamként lett megjelölve. Kérjük, mindig ellenőrizze a Spam mappát.

Végül, de nem utolsósorban győződjön meg arról, hogy még nincs regisztrált fiókja. Ne feledje, hogy a regisztrációt követően felhasználói fiókja az utolsó bejelentkezés utáni inaktivitás 150 napjáig érvényes, mielőtt véglegesen törlésre kerül.

Visszaállíthatja a jelszavát itt: (https://app.euplf.eu/#/user/login).

Az utazóknak érvényes és egyedi e-mail cím és jelszó megadásával kell regisztrálniuk az EU dPLF webalkalmazásba. Az utazók megerősítő e-mailt kapnak az általuk megadott e-mail címre (mindig nézze meg a Spam mappát is).

A regisztrációs érvényesítéséhez és befejezéséhez az utazóknak a megadott e-mail címre küldött linkre kell kattintaniuk.

Jelszó-visszaállítás – e-mail példa:

6. kérdés:

Családommal vagy csoporttal utazom, és én vagyok a felelős a PLF űrlap elküldéséért. Mit kellene tennem?

6. válasz:

Minden országnak saját szabályzata van arra vonatkozóan, hogy kinek kell kitöltenie a PLF-et (egyes országok úgy döntenek, ha egy család együtt utazik, csak a család egyik tagjának kell kitöltenie a PLF-et, más országok pedig megkövetelik, hogy minden felnőtt személynek egyéni PLF-et kell kitöltenie).

Az űrlap kitöltésével kapcsolatos konkrét követelményekért kérjük, nézze meg a nyitóoldalon (https://app.euplf.eu/) található UTAZÁSI PROTOKOLL részt, és válassza ki az országot ahova utazik, hogy elolvassa a protokollját.

Ha másik úti célra utazik, és/vagy szeretné ellenőrizni, hogy vannak-e érvényben utazási korlátozások, kérjük, ellenőrizze az Európai Unió újbóli megnyitása című eszközt ide kattintva.

Ha olyan célországba utazik, amely lehetővé teszi a családtagok egy PLF alatt történő regisztrációját, kérjük, győződjön meg arról, hogy bejelölte a megfelelő jelölőnégyzetet a „Mielőtt elkezdené” lapon az alábbiak szerint. Ha bejelöli ezt a lehetőséget, további 2 lap (Családtag útitársak és Más útitársak) jelenik meg.

7. kérdés:

Repülőgéppel utazom átszállással. Melyik célállomást kell dokumentálnom az EUdPLF űrlapon?

7. válasz:

Ha van egy köztes repülés, a felhasználónak ezt az opciót kell választania. Ebben az esetben egy új űrlap jelenik meg az alábbi képen látható módon. 

 

1. példa 

London–Róma–Szardínia

1. járat / útszakasz:

2. járat / útszakasz:

8. kérdés:

Sikeresen benyújtottam az űrlapomat.. Azonban a repülőjáratom indulási időpontja megváltozott, vagy/és néhány módosítást kell végeznem. Mit tehetnék?

8. válasz:

Nem kell egy új űrlapot beküldenie, mivel van lehetőség a már benyújtott űrlap szerkesztésére. Kérjük, jelentkezzen be a platformra, és kattintson a jobb felső menüre. Ezután válassza a „Saját PLF-ek” lehetőséget, és keresse meg a legújabb űrlapot. Ezután válassza ki a ceruza ikont az alkalmazás szerkesztéséhez, és kattintson a „Küldés” gombra. Új megerősítő e-mailt küldünk az Ön e-mail címére. 

9. kérdés:

Az utazóknak külön PLF-et kell benyújtaniuk, ha az utazás több országban több megállást tartalmaz?

9. válasz:

Általános szabály, hogy ha az utas különböző közlekedési eszközöket használ (hajó, repülőgép, vonat, autóbusz), akkor új PLF-et kell kitölteni minden alkalommal, amikor az utazó új járműre (hajó, repülőgép, vonat, busz) száll fel azért, hogy egy másik országba utazzon. Kivételként, ha az utasok repülővel utaznak, és az utazás különböző országokban közlekedő átszállásokat tartalmaz, akkor csak egy PLF-et kell benyújtaniuk a végső célországra vonatkozóan. Ha azonban az utazó a repülőtéren kívülre kerül, mielőtt felszállna a csatlakozó járatra, akkor erre az országra vonatkozóan is külön PLF-et kell kitölteni.

A tengerjáró hajóval utazóknak egyszer be kell nyújtaniuk a PLF-et, és célországként ki kell választaniuk azt az országot, ahol végső kiszállásuk (a körút vége) történik. Az utazónak ki kell töltenie az elektronikus rendszerben azoknak a kikötőknek a nevét, amelyeket a körutazás érint. Az autóval/más járművel utazó személyeknek minden alkalommal be kell nyújtaniuk a PLF-et, amikor olyan országba lépnek be, ahol a dPLF benyújtása kötelező.

10. kérdés:

Hogyan lép be az utas? (a platformon keresztül és a QR-kód generálásakor)

10. válasz:

Utazás előtt az utas (egyszer) regisztrál, majd hitelesítő adatok (e-mail/jelszó) megadásával bejelentkezik a platformra, és létrehozza a dPLF-et. Az egyedi QR-kód létrejön, és megjelenik a PLF-en. Ezután vagy a QR-kódot (e-mailben kapott) vagy online az elkészített PLF-et, vagy a dPLF nyomtatott formátumát bemutatja be a helyi hatóságoknak, amelyet beszkennelnek, és belép az adott országba.

11. kérdés:

Nem küldtem el az űrlapomat, mert nem tudom az „Ülésszámot”. Mit tehetnék?

11. válasz:

Írja be az „Ülésszámot” –> XXX az űrlapba, majd folytassa a PLF kitöltését. Amint megtudja az „Ülésszámot”, tovább szerkesztheti a már elküldött PLF-et is, és kitöltheti a helyes információkat (ha a PLF továbbra is szerkeszthető az adott tagállam, mint végső célország szabályai alapján). Kérjük, jelentkezzen be a platformra, és kattintson a jobb felső menüre. Ezután válassza a „Saját PLF-ek” lehetőséget, és keresse meg a legújabb űrlapját. Ezután válassza ki a ceruza ikont az alkalmazás szerkesztéséhez, és kattintson a „Küldés” gombra. Új megerősítő e-mailt küldünk az Ön e-mail címére.

12. kérdés:

Regisztráltam és a vártnak megfelelően megkaptam az e-mailt.  De amikor rákattintok a linkre, a következő üzenetet látom: „Az URL lejárt. Kérjük, kattintson ide, ha új e-mail-ellenőrző URL-t szeretne kapni.”

12. válasz:

A regisztrációs és jelszó-visszaállítási folyamatok részeként a platform egy speciális linket küld Önnek az e-mail címére. 1 órán belül rá kell kattintania erre a linkre, különben lejár, és megjelenik az „Az URL lejárt” hibaüzenet, valamint az útmutatás arról, hogyan kaphat új e-mailt egy új linkkel.

 

5. Függelék: „Regisztráció – Fiók ellenőrzése – Bejelentkezés – Visszaállítás”

 • Regisztráció:

Az utazóknak érvényes és egyedi e-mail cím és jelszó megadásával kell regisztrálniuk az EU dPLF webalkalmazásba. Az új felhasználói fiók létrehozásának folyamatát (regisztráció és aktiválás) csak egyszer kell elvégezni. Az utazók megerősítő e-mailt kapnak az általuk megadott e-mail címre (minid nézze meg a Spam mappát is)..

 1. lépés:

Kérjük, válassza a „Regisztráció” lehetőséget.

 1. lépés:
 • Írja be az e-mail címet, jelszót és erősítse meg a jelszót.
 • Kérjük, válassza a „Regisztráció” lehetőséget, hogy folytassa a regisztrációs folyamatot.

MEGJEGYZÉS:

 • A jelszónak legalább 6 karakterből kell állnia.
 • Kérjük, győződjön meg arról, hogy a Caps funkció be van-e kapcsolva, valamint hogy milyen nyelven gépel.
 • Kérjük, hogy a jelszó másolása és beillesztése helyett írja be a jelszót az űrlapba.

 1. lépés:

Megjelenik a következő üzenet: „A fiók aktiválására szolgáló linket e-mailben elküldtük a megadott címre. Ha nem kapta meg az e-mailt, kattintson ide az az újbóli elküldéshez.”

MEGJEGYZÉS:

Ha nem érkezik e-mail a beérkező üzenetek mappájába, ellenőrizze a SPAM mappát is, vagy válassza az „újraküldés” lehetőséget az üzenetben.

 1. lépés:

Egy egyedi URL-t küldünk az e-mail címére, és rá kell kattintania.

MEGJEGYZÉS:

 • Ha nem érkezik e-mail a beérkező üzenetek mappájába, ellenőrizze a SPAM mappát is.

 1. lépés:

Megjelenik egy üzenet, például „Fiókja aktiválva lett. Most már bejelentkezhet a hitelesítő adataival.”

 • Fiók ellenőrzése::
 1. lépés:

Ha nem kapta meg a fiók ellenőrzéséhez szükséges e-mailt, nyomja meg a „Kattintson ide az újraküldéshez”.

 1. lépés:

Írja be az e-mail címet és a jelszót.

MEGJEGYZÉS:

 • Meg kell adnia a regisztrációs folyamat során használt kezdeti jelszót.

 1. lépés:

Megjelenik a következő üzenet: „A fiók aktiválására szolgáló linket e-mailben elküldtük a megadott címre. Ha nem kapta meg az e-mailt, kattintson ide az újbóli elküldéshez.”

MEGJEGYZÉS:

 • Ha nem érkezik e-mail a beérkező üzenetek mappájába, ellenőrizze a SPAM mappát is, vagy válassza az „újraküldés” lehetőséget az üzenetben.

 1. lépés:

Egy egyedi URL-t küldünk az e-mail címére, és rá kell kattintania.

MEGJEGYZÉS:

 • Ha nem érkezik e-mail a beérkező üzenetek mappájába, ellenőrizze a SPAM mappát is.

 1. lépés:

Megjelenik egy üzenet, például „Fiókja aktiválva lett. Most már bejelentkezhet a hitelesítő adataival.”

 • Bejelentkezés:

A bejelentkezés egy egyszerű folyamat. A felhasználónak csak ki kell töltenie a platformon lévő fiókjához tartozó e-mail-címet és jelszót, majd meg kell nyomnia a Login gombot. A bejelentkezési folyamatot a regisztráció (a fiók aktiválása) után kell elvégezni.

 1. lépés:
 • Adja meg az e-mail címet és a jelszót a bejelentkezési folyamathoz.
 • Kérjük, válassza a „Bejelentkezés” lehetőséget.

MEGJEGYZÉS:

 • A jelszónak legalább 6 karakterből kell állnia.
 • Kérjük, győződjön meg arról, hogy a Caps funkció be van-e kapcsolva, valamint hogy milyen nyelven gépel.
 • Kérjük, hogy a jelszó másolása és beillesztése helyett írja be a jelszót az űrlapba.

 • Visszaállítás:

Abban az esetben, ha a felhasználó elvesztette/elfelejtette jelszavát, használhatja a jelszó visszaállítási folyamatot. A felhasználónak meg kell nyomnia a Jelszó visszaállítás gombot. Ha ez az e-mail cím egy meglévő, aktív fiókhoz tartozik, akkor a felhasználó egy értesítő e-mailt kap (mindig ellenőrizze a SPAM mappát), hogy visszaállítsa jelszavát.

 1. lépés:

Kérjük, válassza a „Visszaállítás” lehetőséget.

 1. lépés:
 • Írja be az e-mail címet.
 • Kérjük, válassza a „Visszaállítás”

 1. lépés:

Megjelenik egy üzenet, például „Ha az e-mail cím egy fiókhoz tartozik, e-mailt küldünk a jelszava visszaállításához”.

 1. lépés:

Egy egyedi URL-t küldünk az e-mail címére, és rá kell kattintania.

MEGJEGYZÉS:

 • Ha nem érkezik e-mail a beérkező üzenetek mappájába, ellenőrizze a SPAM mappát is.

 1. lépés:
 • Írja be a jelszót, és erősítse meg a jelszót a visszaállítási
 • Kérjük, válassza a „Visszaállítás” lehetőséget.

MEGJEGYZÉS:

 • A jelszónak legalább 6 karakterből kell állnia.
 • Kérjük, győződjön meg arról, hogy a Caps funkció be van-e kapcsolva, valamint hogy milyen nyelven gépel.
 • Kérjük, hogy a jelszó másolása és beillesztése helyett írja be a jelszót az űrlapba.

 1. lépés:

Megjelenik egy üzenet, például „A jelszó visszaállítása sikeresen megtörtént”.

Általános szabályok és hibaelhárítás

 1. Győződjön meg arról, hogy megszakítás nélküli, stabil internetkapcsolata van.
 2. Mindig legyen engedélyezve a JavaScript a böngészőjében.
 3. Ne használjon másolást és beillesztést az űrlap kitöltéséhez, írja be a szöveget. Kerülje a szóközök másolását. Ugyanaz az utas ugyanarra az érkezési dátumra nem nyújthat be másik PLF-et ugyanarra a célországra vonatkozóan.
 4. Az egyes tagállamok, mint a PLF végső célországai, eltérő szabályokat alkalmazhatnak az űrlapon lévő mezőkre (pl. kötelező/nem kötelező, látható/rejtett, szerkeszthető, extra mezők), a benyújtási határidőkre, a PLF megőrzési időszakára stb. vonatkozóan.
 5. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy egyes bejegyzésekben csak latin karakterek használhatók, míg más mezőkben az anyanyelvén is lehet gépelni. Ez a származási országtól függ.
 6. Ha van olyan mező, amelyben nem találja a kívánt értéket/lehetőséget a legördülő menüben (pl. ország, repülőtér), kérjük, válassza ki a legördülő menüből az „EGYÉB” elemet, és írja be az opciót az üres mezőbe.
 7. A legördülő értékét tartalmazó mezőkben – pl. repülőterek esetében – először ki kell választania az országot, majd aktiválódik a következő legördülő lista, és az előző kiválasztáshoz kapcsolódó értékekkel jelenik meg. Például ki kell választania a beszállási országot/helyet, majd a beszállási repülőtér aktiválásra kerül a kiválasztáshoz vagy a begépeléshez.
 8. A PLF az utas e-mail címére érkezik. Az utas az alkalmazás felhasználói menüjéből is megtekintheti/kinyomtathatja/letöltheti.
 9. A PLF-et a rendszer automatikusan törli a célország által beállított megőrzési időszak után.
 10. Az e-mail különbséget tesz a kis- és nagybetűk között.
 11. Az utas az egyes tagállamok által meghatározott benyújtási határidők alapján benyújthatja és szerkesztheti/frissítheti a PLF-űrlapot. Ez megtörténhet az érkezés dátuma előtt vagy után is.
 12. Automatikusan kitöltődő mezők. Minden egyes új PLF-űrlapon néhány általános személyes adat mentésre kerül/átkerül bármely korábbi PLF-űrlapról, és automatikusan kitölti az új PLF-et. A PLF szerkeszthető. A „Személyes adatok” és az „Állandó lakcím” ezzel a feltétellel kerülnek felhasználásra.
 13. Az összes felsorolt szabály általános, és minden ország variációkat alkalmazhat ezekre vonatkozóan.
 14. A regisztrációs és jelszó-visszaállítási folyamatok részeként a platform egy speciális linket küld Önnek az e-mail címére. 1 órán belül rá kell kattintania erre a linkre, különben lejár, és megjelenik az „Az URL lejárt” hibaüzenet, valamint az útmutatás arról, hogyan kaphat új e-mailt egy új linkkel.
 15. Hirtelenül bekövetkező probléma következtében, pl. lassú internetkapcsolat esetén a következő üzenet jelenik meg: „Nem sikerült kapcsolatot létesíteni a weboldallal. Kérjük, ellenőrizze, hogy van-e működő internetkapcsolata, és próbálkozzon újra később”; frissítenie kell az oldalt, és újra meg kell próbálnia.
 16. Az EUdPLF jelenlegi verziójában érvényes általános szabály, hogy ugyanaz az utas (ugyanaz a felhasználói fiók, amely az adott e-mail-címhez kapcsolódik) nem küldhet be ugyanarra az érkezési dátumra másik kérést ugyanarra a célországra vonatkozóan.
  A következő szabályok érvényesek:
 • Az egyes országok utazási protokollja szerint ugyanaz a felhasználói fiók használható dPLF-ek kitöltésére és beküldésére család- vagy csoporttagok vagy számítógépes ismeretekkel nem rendelkező személyek számára.
 • 1 dPLF ugyanazon útlevél vagy ugyanazon személyi igazolvány, ugyanazon érkezési dátum, ugyanazon végső célország esetében (ha van útlevél vagy személyi igazolvány, ebben a sorrendben)
 • 1 dPLF ugyanazon érkezési dátum, ugyanazon végső célország,esetében (ha sem útlevél, sem személyi igazolvány nem létezik).

 


V2.7 – 29/03/2022