Ръководство за потребителя на пътника

Съдържание

1. Въведение

2. Начална страница

3. Пътник

3.1 Потребителски Акаунт

                3.1.1 Създаване на акаунт

      3.1.2 Нулиране на паролата

                3.1.3 Вход

                3.1.4 Изтриване на акаунт

          3.2 Навигационно меню

          3.3 Формуляр за локализиране на пътници

               3.3.1 Вид Транспорт

                    3.3.1.1 Наземен (автобус/влак/автомобил – друго превозно средство)

                         3.3.1.1.1 Автобус

                         3.3.1.1.2 Влак

                         3.3.1.1.3 Автомобил / друго превозно средство

                   3.3.1.2 Въздухоплавателно средство

                         3.3.1.2.1 Директен полет

                         3.3.1.2.2 Недиректен полет

                   3.3.1.3 Круизен кораб / плавателен съд за развлечение

                   3.3.1.4 Ферибот

              3.3.2 Лични данни

              3.3.3 Постоянен адрес

              3.3.4 Временен(и) адрес(и) в държава, която ще бъде посетена

              3.3.5 Придружители при пътуване – Семейство

              3.3.6 Придружители при пътуване Несемейно / Несъщо домакинство

              3.3.7 Информация за контакт при спешни случаи

              3.3.8 Предварителен преглед на формуляра за локализиране на пътници (PLF)

              3.3.9 Подаване на PLF

         3.4 Редактиране на подробности във формуляра за локализиране на пътници (PLF) 49s

         3.5 Изтриване на PLF

4. Често задавани въпроси (FAQ)

5. Приложение: “Регистрация – Потвърждаване на акаунт – Вход – Нулиране на парола”

ДОГОВОР ЗА УСЛУГА: HADEA/2021/NP/0004 –
ИНСТРУМЕНТ ЗА ЕЛЕКТРОННО ПЪТУВАНЕ – ЗДРАВНИ ПОРТАЛИ

 

ЦИФРОВ ФОРМУЛЯР ЗА ЛОКАЛИЗИРАНЕ НА ПЪТНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЗА ПЪТНИЦИ

– Ръководство за попълване на формуляра за локализиране на пътници (PLF) в приложението EUdPLF

– Често задавани въпроси

https://app.euplf.eu/

 

 

„Този документ е изготвен по програмата EU4Health в рамките на договор за услуги с Европейската изпълнителна агенция по здравеопазване и цифрови технологии (HaDEA), действаща съгласно мандата на Европейската комисия. Съдържанието на този документ представлява възгледите на изпълнителя и е негова отговорност; по никакъв начин не може да се приеме, че отразява възгледите на Европейската комисия и/или на HaDEA или на друг орган на Европейския съюз. Европейската комисия и/или HaDEA не гарантира точността на данните, включени в този документ, и не поемат отговорност за използването им от трети страни“.

Потвърждение

Този документ е разработен в сътрудничество със Cytech Ltd. (http://www.cytech.gr), компанията подизпълнител за разработване на приложението EUdPLF.

 

1. Въведение

Формулярите за локализиране на пътници (PLF) се използват от органите на общественото здравеопазване за улесняване на проследяването на контакти в случай, че пътуващите са изложени на инфекциозно заболяване по време на пътуването си със самолет или въздухоплавателно средство, кораб (круиз/ферибот), железопътен транспорт, автобус или автомобил. Информацията, която пътниците предоставят във формуляра за локализиране на пътници (PLF), може да се използва от органите на общественото здравеопазване в страните на местоназначение за бърз контакт с пътуващите, с цел защита на здравето на пътуващите и техните контакти, както и за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на болестта.

Държавите, които изискват попълване на PLF понастоящем използват хартиени формуляри за локализиране на пътници или са разработили национални онлайн системи. В светлината на пандемията от COVID-19 беше разработено уеб приложение за цифровия формуляр за локализиране на пътници в Европейския съюз (EUdPLF), за да се улесни използването на PLF по време на трансгранични заплахи за здравето. Този цифров формат позволява по-лесно и по-бързо събиране и обмен на данни между заинтересованите страни, което прави проследяването на контакти по-ефективно и ефикасно. Някои държави свързват EUdPLF с политиките за тестване или карантина за пътуващите.

Всички пътници, пътуващи от всяка точка на света към ЕС с всякакъв вид транспорт (въздушен, наземен, круиз или кораб), могат да получат полезна информация чрез уебсайта https://www.euplf.eu. Този уебсайт включва няколко често задавани въпроси, които се отнасят до формуляра за локализиране на пътници. Той също така предлага достъп до приложението EUdPLF https://app.euplf.eu/, както и до национални формуляри за локализиране на пътници (формуляри за въвеждане на данни на всяка държава-членка на Европейския съюз). Освен това, уебсайтът предоставя на потребителите полезни връзки относно участващите организации и техните данни за контакт, в допълнение на предлагането на достъп на потребителите до политиката за поверителност.

Всички посочени правила са общи и всяка държава може да приложи вариации към тях.

2. Начална страница

На началната страница на приложението https://app.euplf.eu/ потребителят има достъп до полезна информация относно приложението, както е показано на следните изображения. Приложението е достъпно на няколко европейски езика. Допълнителни езици се добавят непрекъснато.

3. Пътник

Един от видовете потребители на приложението EUdPLF е пътникът. Пътниците имат право да:

 • създават формуляр(и) за локализиране на пътник(ци),
 • редактират/актуализират и
 • видят изглед/ отпечатат/ изтеглят формуляра(ите), който/които потребителят е създал.
 • Временно запазване. Имат възможност да запазят временно всяка страница от формуляра за локализиране на пътници. Plf все още не е подаден и не може да се счита за валиден. Можете да го редактирате и да щракнете върху бутона за подаване на последната стъпка, за да се счита за валиден и подаден. Ако иконата по-долу се покаже, plf не е подаден.

3.1 Потребителски акаунт

Достъпът до приложението се предоставя чрез използване на акаунт. Поради тази причина всеки, който иска да попълни цифров формуляр за локализиране на пътници, трябва да създаде уникален акаунт (имейл/парола). Пътническият потребителски акаунт се изтрива автоматично след 150 дни на неактивност от последното влизане (неактивен период). Стъпките, които потребителите трябва да следват, за да създадат акаунт са показани в следващите раздели.

3.1.1 Създаване на акаунт

Този процес е необходим, за да може потребителят да създаде свой собствен цифров формуляр(и) за локализиране на пътници. Процесът може да бъде завършен лесно, като посетите страницата за вход и след това натиснете „Регистрация. Процесът на създаване на нов потребителски акаунт (регистрация и активиране) трябва да се извърши само веднъж (с изключение на неактивния период, посочен в 3.1.1). Ако пътниците искат да редактират или създадат нов PLF, те могат да използват своите идентификационни данни (имейл и парола), за да влязат отново в приложението EUdPLF. Както е показано на изображенията по-долу, информацията, която потребителят трябва да попълни, за да създаде своя акаунт, е:

 • Имейл: Потребителят трябва да попълни личен и уникален имейл акаунт. Този имейл не може да се използва за друг потребителски акаунт в платформата.
 • Парола: Потребителят трябва да попълни парола, която трябва да съдържа най-малко 6 знака.
 • Потвърждаване на паролата: Потребителят трябва да попълни паролата отново за потвърждение.

Веднага след като потребителят попълни информацията и натисне бутона „Регистрация“, на имейл/на имейл адреса, предоставен от потребителя се изпраща връзка за активиране на акаунта (вижте изображението по-долу). Потребителят трябва винаги да проверява и папката СПАМ (НЕЖЕЛАНА ПОЩА). Веднага щом потребителят натисне връзката, акаунтът се активира и след това можете да използвате идентификационните данни (имейл и парола), за да влезетe.

Като част от процеса на регистрация и нулиране на паролата платформата ще ви изпрати специална връзка на вашия имейл адрес. Трябва да кликнете върху тази връзка в рамките на 1 час, в противен случай тя ще изтече и ще видите съобщението за грешка „URL адресът е изтекъл“. Ще ви изпрати и инструкции как да получите нов имейл с нова връзка.

3.1.2 Нулиране на паролата

В случай, че потребителят е загубил/забравил паролата си, той/тя може да използва процеса на извличане на парола. Потребителят трябва да натисне бутона „Нулиране на паролата“ на страницата за вход. След натискане на бутона потребителят се отвежда на нова страница, както е показано на изображението по-долу. Потребителите трябва да попълнят имейл адреса, използван за създаване на акаунта.

Ако този имейл адрес принадлежи на съществуващ, активен акаунт, потребителят ще получи известие по имейл за нулиране на паролата си, както е показано на изображението по-долу.

Като част от процеса на регистрация и нулиране на паролата платформата ще ви изпрати специална връзка на вашия имейл адрес. Трябва да кликнете върху тази връзка в рамките на 1 час, в противен случай тя ще изтече и ще видите съобщението за грешка „URL адресът е изтекъл“. Ще ви изпрати и инструкции как да получите нов имейл с нова връзка.

3.1.3 Вход

Процесът на влизане е прост. Потребителят просто трябва да попълни своя имейл и парола, свързани с акаунта в платформата, и след това да натисне „Вход“

3.1.4 Изтриване на акаунт

Пътникът има възможност да изтрие собствения си потребителски акаунт. Това е обща често срещана настройка, която е активирана за всички държави в платформата на живо. В горния десен ъгъл на всички страници потребителят може да намери бутона на менюто за навигация. При натискане на този бутон ще се покаже меню и ще изберете „Профил“ и „Управление на акаунт-Изтриване на акаунт“. Изтриването на потребителския акаунт на пътника не засяга оставащите цифрови формуляри за лозализиране на пътници и те ще бъдат изтрити автоматично в зависимост от периода на запазване, зададен от всяка държава-членка. Пътник, който е изтрил собствен акаунт, може да създаде нов със същия имейл

3.2 Навигационно меню

-В горния десен ъгъл на всички страници потребителят може да намери бутон на менюто за навигация. Натискането на този бутон ще покаже меню със следните опции:

 • Начална страница: Това води до началната страница.
 • Моите PLF: Това води до сервизния контролен панел с наличните цифрови формуляри за локализиране на пътници на потребителя. Продължителността на времето, през което PLF(ите) се съхраняват и се виждат, е свързана с периода на запазване, определен от държавата на крайно местоназначение, който е посочен във всеки подаден PLF
 • Нов PLF: Потребителят може да създаде нов цифров формуляр за локализиране на пътници.
 • Акаунт: Пътникът може да изтрие собствения си потребителски акаунт.
 • Изход: Това позволява на потребителя да излезе от приложението.

3.3 Формуляр за локализиране на пътници

След като влезе, потребителят се пренасочва към страницата за избор на дестинация, където избира държавата, която ще посети за попълване на plf. В същия PLF пътникът може да попълни информация за транзита, но за същия вид транспорт.

В случай, че потребителят пътува със самолет и пътуването включва директни полети, само държавата на крайна дестинация (тъй като тази държава-членка използва EUdPLF като държава на местоназначение и се появява в падащия списък) трябва да бъде избрана в Секция начален раздел на местоназначението (падащ списък). Свързаните полети, между заминаване и крайно местоназначение, трябва да бъдат завършени с бутона за недиректен полет (отдолу). Същото правило важи и за другите видове транспорт, напр. наземен, морски.

3.3.1 Вид транспорт

На този етап от пътника се иска да избере вида транспорт, който ще използва по време на пътуването си. По-конкретно, както е показано на изображението по-долу, опциите са следните:

 • Наземен (автобус/влак/кола/друго превозно средство)
 • Самолет
 • Круизен кораб / плавателен съд за развлечение
 • Ферибот

В зависимост от това, което потребителят ще избере в тази стъпка, ще се покаже подходящият формуляр и съдържание. Различните формуляри за локализиране на пътници, според селекцията, са представени в следните стъпки – раздели.

На този етап е важно да се спомене, че за всеки вид транспорт, първата стъпка, която потребителят трябва да предприеме, е да прочете и приеме Съобщение за поверителност, което съдържа някои основни правила относно попълването на формуляра и предоставянето на лични данни за обработка, както е показано в примера на изображението по-долу.

3.3.1.1 Наземен (автобус/влак/автомобил-друго превозно средство)

В този случай потребителят е избрал да пътува с наземен транспорт, като например с автомобил/друго превозно средство, влак или автобус, за да влезе в страната. В тази стъпка от потребителя се иска да избере кое от тези три средства за наземен транспорт ще бъде използвано. Освен това на този етап от него/нея се изисква да избере дали пътува като член на група или със семейството си (често срещано при всички видове транспорт), ако се прилага според правилата на всяка държава-членка.

3.3.1.1.1 Автобус

В този случай потребителят е избрал да пътува с автобус. Преди да започне да попълва формуляра, пътникът трябва да избере дали пътува като член на група или със семейството си (отметка). Полетата за попълване са показани на изображенията по-долу.

Данните, които потребителят трябва да попълни, включват следното:

 • Автобусна компания: Потребителят попълва името на компанията, с която е избрал да пътува.
 • Номер на автобус/регистрационни номера: Потребителят попълва номера на автобуса или регистрационните номера.
 • Посетени преди това държави (Незадължително): Ако през 14-те дни преди пристигането ви сте отседнали в държава (не транзитна),
  азлична от постоянния ви адрес, декларирайте по-долу страните / градовете, в които сте отседнали.
 • Държава/място на качване: Потребителят избира държавата/мястото, където се качва и активира някои от следните полета.
 • Станция на качване/град: Потребителят избира станцията на качване в избраната държава/място/град на качване.
 • Дата и час на заминаване: Това поле се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който той/тя трябва да избере датата и часа на заминаване за своето пътуване.
 • Номер на седалката: От потребителя се иска да попълни номера на седалката.
 • Тип на седалката: От потребителя се иска да избере типа седалка от набор от опции като Бизнес (първа класа), Присвоено място и Икономична (Втора класа).
 • Входен пункт (PoE) в държавата на местоназначение: От потребителя се иска да избере входен пункт (например граничен пункт) за своето пътуване. Ако потребителят не може да намери името на входния пункт (например граничен пункт), от който ще влезе в страната на местоназначение, трябва да избере опцията „Други“ и да добави името на входния пункт в следващото поле.
 • Дата и час на пристигане: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното пристигане на входния пункт. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календарът, в който потребителят трябва да избере деня и часа на пристигане за своето пътуване.

Освен това, в случай че пътуването включва междинни спирки (след тръгване и преди крайната дестинация, в съответствие с попълнените по-горе данни), пътниците трябва да ги включат във формуляра. Това правило важи за всички видове транспорт. В този случай потребителят трябва да попълни още две полета и това са:

 • Държава: Потребителят избира държавата на своята междинна спирка.
 • Междинна станция: Потребителят избира междинната станция на пътуването.
 • Дата и час на заминаване: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване за своето пътуване.
3.3.1.1.2 Влак

В този случай потребителят е избрал да пътува с влак. Преди да започне да попълва формуляра, пътникът трябва да избере дали пътува като член на група или със семейството си, ако е приложимо според правилата на всяка държава-членка. Полетата за попълване са показани на изображенията по-долу.

Данните, които потребителят трябва да попълни, включват следното:

 • Железопътен превозвач: Потребителят попълва името на железопътния превозвач, с който пътува.
 • Номер на влака: Потребителят попълва номера на влака.
 • Номер на превоза: Потребителят попълва номера на превоза.
 • Посетени преди това държави (Незадължително): Ако през 14-те дни преди пристигането ви сте отседнали в държава (не транзитна),
  азлична от постоянния ви адрес, декларирайте по-долу страните / градовете, в които сте отседнали.
 • Държава/място на качване: Потребителят избира държавата/мястото, където се качва и активира някои от следните полета.
 • Станция на качване/град: Потребителят избира станцията на качване в избраната държава/място/град на качване.
 • Дата и час на заминаване: Това поле се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който той/тя трябва да избере датата и часа на заминаване за своето пътуване.
 • Номер на седалката и номер на вагона: Потребителят попълва номера на седалката и на вагона.
 • Тип на седалката: От потребителя се иска да избере типа седалка от набор от опции като Бизнес (Първа класа), Кабина (Спящ вагон) и Икономичен (Втора класа).
 • Входен пункт (PoE) в държавата на местоназначение: От потребителя се иска да избере входния пункт на пътуването.
 • Дата и час на пристигане: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното пристигане на входния пункт. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на пристигане за своето пътуване.

Освен това, в случай че пътуването им включва междинни спирки, пътниците трябва да ги включат във формуляра. В този случай потребителят трябва да попълни още две полета и това са:

 • Държава: Потребителят избира страната на междинната спирка.
 • Междинна станция: Потребителят избира междинната станция на пътуването.
3.3.1.1.3 Автомобил / друго превозно средство

В този случай потребителят е избрал да пътува с автомобил/друго превозно средство. Полетата за попълване са показани на изображенията по-долу.

Първоначално потребителят трябва да посочи дали пътува като член на група или член на семейството. Информацията, която потребителят трябва да попълни, включва следното:

 • Номер на автомобил/друго превозно средство: Потребителят трябва да попълни номера на автомобила/другото превозно средство, с което пътува.
 • Държава/място на заминаване: Потребителят избира държавата, от която започва пътуването с автомобил /друго превозно средство.
 • Дата и час на заминаване: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване за своето пътуване.
 • Посетени преди това държави (Незадължително): Ако през 14-те дни преди пристигането ви сте отседнали в държава (не транзитна),
  азлична от постоянния ви адрес, декларирайте по-долу страните / градовете, в които сте отседнали.
 • Входен пункт (PoE) в държавата на местоназначение: От потребителя се иска да избере входния пункт (гранична станция) на пътуването. Ако потребителят не може да намери името на входния пункт (например гранична станция), от която ще влезе в страната на местоназначение, трябва да избере опцията „Други“ и да добави името на входния пункт в следващото поле.
 • Дата и час на пристигане в държавата: Полето се отнася за датата и часа на пристигане на входния пункт. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на пристигане за своето пътуване.

Освен това, в случай че пътуването включва междинни спирки, пътниците трябва да ги включат във формуляра. В този случай потребителят трябва да попълни още две полета, както следва:

 • Държава: Потребителят избира страната на междинната спирка.
 • Междинна станция: Потребителят избира междинната станция на пътуването.
 • Дата на заминаване: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване за своето пътуване.

3.3.1.2 Въздухоплавателно средство

В този случай потребителят е избрал да пътува с въздухоплавателно средство. Потребителят може да избере директен полет или недиректен полет. Що се отнася до междинните полети, потребителят трябва да избере опцията Недиректен полет.

Преди да започне да попълва формуляра, пътникът трябва да избере дали пътува като член на група или със семейството си, ако е приложимо според правилата на всяка държава-членка. Полетата за попълване са показани на изображенията по-долу.

3.3.1.2.1 Директен полет

Информацията, която потребителят трябва да попълни е следната:

 • Име на авиокомпанията: Потребителят трябва да попълни името на авиокомпанията, с която пътува.
 • Номер на полета: Това поле се отнася до номера на полета. Потребителят трябва да въведе между 1-10 знака и/или цифри.
 • Номер на седалката: Потребителят трябва да попълни номера на своята седалка.
 • Посетени преди това държави (Незадължително): Ако през 14-те дни преди пристигането ви сте отседнали в държава (не транзитна),
  азлична от постоянния ви адрес, декларирайте по-долу страните / градовете, в които сте отседнали.
 • Моля, проверете дали вашият полет е частен (клетка за отметка). В случай, че е частен полет, потребителят не трябва да попълва предишното поле, тъй като се появява ново поле с номера на частния полет.

 • Държава/място на качване: Потребителят попълва държавата, от която се качва.
 • Дата и час на заминаване: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване за своето пътуване.
 • Аерогара на качване на борда: Потребителят избира аерогарата за качване на борда в държавата, която той/тя е декларирал по-рано.
 • Дата и час на пристигане: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното пристигане по местоназначение (аерогара). Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който трябва да избере деня и часа на пристигане за пътуването си.
 • Крайна дестинация (аерогара): Потребителят избира аерогарата на крайна дестинация от набор от предварително дефинирани възможности за избор въз основа на държавата на местоназначение.
3.3.1.2.2 Недиректен полет

В случай на междинен полет, потребителят трябва да избере опцията Недиректен полет. В този случай се появява нов формуляр, както е показано на изображението по-долу.

Информацията, която потребителят трябва да попълни е следната:

 • Име на авиокомпанията: Потребителят трябва да попълни името на авиокомпанията, с която пътува.
 • Номер на полета: Това поле се отнася до номера на полета. Потребителят трябва да въведе между 1-10 знака и/или цифри.
 • Номер на седалката: Потребителят трябва да попълни номера на своята седалка.
 • Посетени преди това държави (Незадължително): Ако през 14-те дни преди пристигането ви сте отседнали в държава (не транзитна),
  азлична от постоянния ви адрес, декларирайте по-долу страните / градовете, в които сте отседнали.
 • Моля, отбележете дали вашият полет е частен (клетка за отметка). В случай, че е частен полет, тогава потребителят не трябва да попълва предишното поле, тъй като се появява ново поле с номера на частния полет.

 • Държава/място на качване: Потребителят попълва държавата, от която се качва.
 • Дата и час на заминаване: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване за своето пътуване.
 • Аерогара за качване на борда: Потребителят избира аерогарата за качване на борда в държавата, която той/тя е декларирал/а по-рано.
 • Дестинация/Транзитна държава: Полето се отнася до държавата на местоназначение на неговата/нейната междинна спирка (Полет/Етап 1 от вашето пътуване)
 • Аерогара на местоназначение: Потребителят избира аерогарата на местоназначение от всички аерогари на държавата на местоназначение на неговата/нейната междинна спирка (Полет/Етап 1 от вашето пътуване).
 • Дата и час на пристигане: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното пристигане. Когато потребителят натисне това поле, календарът се показва автоматично, където от потребителя се изисква да избере деня и часа на пристигането на своята междинна спирка (Полет/етап 1 от вашето пътуване).
 • Добавяне на полет/етап: В случай на междинен полет, потребителят трябва да избере тази опция. В този случай се появява нов формуляр, както е показано на изображението по-долу. Полетната връзка е между заминаването (връзка за полета на местоназначение – етап 1 от вашето пътуване) и пристигането (връзка за полета на местоназначение – етап 2 от вашето пътуване). Полето Дата и час на пристигане (преди бутона за полетна връзка) трябва да бъде датата и часа на пристигане полета за връзка по местоназначение (полет/етап 2 от вашето пътуване).

Информацията, която пътникът трябва да попълни относно междинния полет/етап 2 от пътуването, е следната:

 • Моля, отметнете дали това е последният полет/етап от вашето пътуване

 • Наименование на авиокомпанията: Потребителят трябва да попълни името на авиокомпанията, с която пътува.
 • Номер на полета: Това поле се отнася до номера на полета. Потребителят трябва да въведе между 1-10 знака и/или цифри.
 • Номер на седалката: Потребителят трябва да попълни номера на своята седалка.
 • Моля, отбележете дали вашият полет е частен (клетка за отметка). В случай, че е частен полет, тогава потребителят не трябва да попълва предишното поле, тъй като се появява ново поле с номера на частния полет.

 • Държава/място на качване: Потребителят попълва държавата, от която се качва на борда.
 • Дата и час на заминаване: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване (полет – етап 2 от вашето пътуване). Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване за своето пътуване.
 • ​Аерогара за качване на борда: Потребителят избира аерогарата за качване на борда в държавата, която той/тя е декларирал по-рано.
 • Дестинация/Транзитна държава: Полето се отнася до държавата на крайна дестинация (ако това е вашият последен полет) или транзитната държава (ако това е допълнителен етап от полета) (Полет/Етап 2 от вашето пътуване).
 • Аерогара на местоназначение: Потребителят избира аерогарата на местоназначение от всички аерогари на държавата на местоназначение (полет/етап 2 от вашето пътуване).
 • Дата и час на пристигане: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното пристигане. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на пристигане за междинното си пътуване (полет/етап 2 от вашето пътуване).

3.3.1.3 Круизен кораб / плавателен съд за развлечение

В този случай потребителят е избрал да пътува с круизен кораб/ плавателен съд за развлечение. Преди да започне да попълва формуляра, пътникът трябва да избере дали пътува като член на група или със семейството си, ако се прилага според правилата на всяка държава-членка. Потребителят трябва да избере дали пътува като член на персонала на круизния кораб. Полетата на формуляра са представени на изображенията, които следват.

Във всеки случай информацията, която трябва да се попълни, е следната:

 • Компания за корабоплаване/плавателни съдове за развлечение: Потребителят попълва името на компанията за корабоплаване/ плавателни съдове за развлечение, с която пътува.
 • Име на кораба: Потребителят попълва името на круизния кораб/ плавателния съд за развлечение.
 • IMO / Регистрационен номер: Уникален код за всеки кораб.
 • Посетени преди това държави (Незадължително): Ако през 14-те дни преди пристигането ви сте отседнали в държава (не транзитна),
  азлична от постоянния ви адрес, декларирайте по-долу страните / градовете, в които сте отседнали.
 • Държава/място на качване: Потребителят избира държавата, от която се качва на борда.
 • Пристанище на качване: Потребителят избира пристанището, от което се качва въз основа на държавата на качване, която той/тя е декларирал по-горе.
 • Дата и час на качване: Това поле се отнася до датата и часа на неговото/нейното качване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване за своето пътуване.
 • Номер на кабината: Потребителят трябва да попълни номера на своята кабина.
 • Крайна дата на слизане от круиза: Това поле се отнася до датата, на която круизът приключва и пътникът слиза от борда. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, където той/тя трябва да избере деня на края на круиза.
 • ​ Крайно пристанище за слизане от круиза: Потребителят трябва да избере пристанището, на което слиза, въз основа на държавата на местоназначение, която е избрал на предишен етап.

Освен това, в случай че пътуването включва междинни спирки, пътниците трябва да ги включат във формуляра. В този случай потребителят трябва да попълни още две полета и те са:

 • Държава: Това поле се отнася до държавата на местоназначение на неговата/нейната междинна спирка.
 • Междинно пристанище: Потребителят избира пристанището на своята междинна станция въз основа на държавата, която той/тя е избрал по-горе.
 • Дата и час на пристигане: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното пристигане. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва календар, в който от него се иска да избере деня и часа на пристигане на междинното си пътуване.
 • Дата и час на заминаване: Полето се отнася до датата и часа на неговото/нейното заминаване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който той/тя трябва да избере деня и часа на заминаване на своето пътуване.

3.3.1.4 Ферибот

В този случай потребителят е избрал да пътува с ферибот. Преди да започне да попълва формуляра, пътникът трябва да избере дали пътува като член на група или със семейството си, ако е приложимо според правилата на всяка държава-членка. Полетата на формуляра са представени на изображенията, които следват.

Информацията, която потребителят трябва да предостави, включва следното:

 • Компания за корабоплаване/плавателни съдове за развлечение: Потребителят попълва името на компанията за корабоплаване/ плавателни съдове за развлечение, с която пътува.
 • Име на плавателния съд: Потребителят трябва да попълни името на плавателния съд, с който пътува.
 • Посетени преди това държави (Незадължително): Ако през 14-те дни преди пристигането ви сте отседнали в държава (не транзитна),
  азлична от постоянния ви адрес, декларирайте по-долу страните / градовете, в които сте отседнали.
 • Държава/място на качване: Потребителят избира държавата/мястото, от която/което се качва.
 • Пристанище на качване: Потребителят избира пристанището, от което се качва въз основа на държавата на качване, която той/тя е декларирал по-горе. Полето е по избор.
 • Дата и час на качване: Това поле се отнася до датата и часа на неговото/нейното качване. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, в който от него се иска да избере датата и часа на заминаване на своето пътуване.
 • Номер на кабината / седалката: Потребителят трябва да попълни номера на своята кабина или номера на своето място.
 • Тип седалка: Потребителят избира от набор от опции типа седалка. Опциите са Икономична (Палуба), Присвоена седалка, Бизнес и Кабина.
 • Дата на слизане: Това поле се отнася за датата, на която пътникът слиза от борда. Когато потребителят натисне това поле, автоматично се показва изскачащ календар, където той/тя трябва да избере датата на слизане.
 • Пристанище на слизане: Потребителят трябва да избере пристанището, на което той/тя ще слезе въз основа на държавата на местоназначение, която е избрал/а на предишен етап.

3.3.2 Лични данни

В тази стъпка потребителят трябва да попълни своите лични данни. По-конкретно, както е показано на следващите изображения, данните са следните:

 • Фамилно (семейно) име: Потребителят трябва да попълни своето фамилно име.
 • Собствено (първо) име: Потребителят трябва да попълни своето собствено име.
 • Пол: Потребителят трябва да избере своя пол от набор от предварително дефинирани опции.
 • Дата на раждане: Потребителят трябва да попълни своята дата на раждане.
 • Тип на документа за самоличност: Това е типът документ за самоличност, който потребителят ще декларира. Във всеки случай ще се появи ново поле, което потребителят ще трябва да попълни. Опциите са:

Лична карта

Паспорт

 • Основен телефонен номер: Потребителят трябва да попълни основния си телефонен номер. Потребителят трябва да въведе знак плюс (+), последван от неговия/нейния код на държавата и неговия/нейния телефонен номер (напр. +306989123456).
 • Друг телефонен номер: Това поле се отнася за втори телефонен номер на пътника.
 • Имейл адрес: Това поле се попълва автоматично от системата и се свързва с влезлия потребител.

3.3.3 Постоянен адрес

На този етап потребителят трябва да попълни данните за своето постоянно местожителство. По-конкретно, както е показано на следващите изображения, данните са следните:

 • Държава: Потребителят трябва да избере държавата на пребиваване от падащ списък.
 • Щат/Провинция: Потребителят трябва да избере щата на пребиваване от падащ списък въз основа на държавата на местожителство.
 • Град: Потребителят трябва да декларира града на неговото/нейното местожителство.
 • Пощенски код: Потребителят трябва да декларира пощенския код на неговото/нейното местожителство.
 • Улица: Потребителят трябва да попълни името на улицата на неговото/нейното местожителство.
 • Номер на улица/Номер на къща: Потребителят трябва да попълни номера на улицата/къщата на неговото/нейното местожителство.
 • Номер на апартамент: Потребителят трябва да попълни номера на апартамента на неговото/нейното местожителство.
 • Моля,проверете дали вашият временен адрес се припокрива с постоянния ви адрес (Незадължително)-Ако „Да“, следващият раздел „Временен адрес“ е видим и трябва да бъде попълнен собственоръчно
  -Ако „Не“ следващият раздел „Временен адрес“ е предварително попълнен със същата информация като в „Постоянен адрес“

3.3.4 Временен(и) адрес(и) в държава, която ще бъде посетена

На този етап от потребителя се изисква да попълни данните за своето временно пребиваване, едно или повече, по време на пътуването си в държавата на местоназначение. По-конкретно, ако през следващите 14 дни потребителят няма да остане на постоянния адрес, деклариран в предишната стъпка, той трябва да попълни местата, където ще пребивава в държавата на местоназначение. (Ако потребителят е посетител, той/тя трябва да напише само първото място, където ще отседне). Информацията, която той/тя трябва да попълни, е представена на изображенията, които следват и е следната:

 • Тип адрес: Потребителят избира типа адрес от следните опции: Къща, Хотел, Круизен кораб / Плавателен съд, Друго.
 • Държава: Потребителят трябва да избере държавата на временно пребиваване.
 • Щат/Провинция: Потребителят трябва да избере щата на пребиваване от предварително определен списък въз основа на държавата на пребиваване.
 • Град: Потребителят трябва да декларира града на своето пребиваване.
 • Улица: Потребителят трябва да попълни името на улицата на своето пребиваване.
 • Номер на улица/Номер на къща: Потребителят трябва да декларира номера на улицата/къщата на своето пребиваване.
 • Пощенски код: Потребителят трябва да декларира пощенския код за своето пребиваване.
 • Номер на апартамент: Потребителят трябва да попълни номера на апартамента за своето пребиваване.

Ако по време на престоя си потребителят остане на повече от едно място, той/тя трябва да натисне бутона „ДОБАВЕТЕ ВРЕМЕНЕН АДРЕС” и да декларира данните за втората опция. Предвидена е и опция за премахване (бутон).

3.3.5 Придружители при пътуване – Семейство

Друга обща стъпка, която може би варира въз основа на правилата на всяка държава-членка, за добавяне на подробности за придружител от семейната среда. Следователно, ако след като влезете в платформата и изберете държава на дестинация, забележите квадратче за отметка „Моля, отбележете дали пътувате като член на група и/или със семейството си“, това означава, че тази конкретна държава предлага опция за добавяне на членове на семейството или членове на групата към вашия PLF. Във всеки случай всеки пътникът трябва да прегледа ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ на държавата на местоназначение, както е показано на целевата страница на EUdPLF. За да добавите нов придружител, който е член на семейството, потребителят натиска бутона „ДОБАВИ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО“, показан на следното изображение.

Когато потребителят натисне бутона „ДОБАВИ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО“, веднага се показва формуляр със следната информация. Тази опция е налична, ако потребителят е поставил отметка в квадратчето „Моля, отбележете дали пътувате като член на група и/или със семейството си“ в раздела „Информация за пътуване“. Пълнолетните пътници трябва да попълният свой собствен PLF. Този раздел трябва да бъде попълнен със следните данни: 

 • Собствено име: Потребителят попълва собственото име на лицето, което пътува с потребителя (пътника) и е член на неговото/нейното семейство.
 • Фамилно име: Потребителят попълва фамилното име на лицето, което пътува с потребителя (пътника) и е член на неговото/нейното семейство.
 • Вашият пол: Потребителят избира пола на лицето, което пътува с потребителя (пътник) и е член на неговото/нейното семейство.
 • Номер на седалката: Това не е задължително поле и се отнася до номера на мястото на лицето, което пътува с потребителя (пътника) и е член на неговото/нейното семейство.
 • Възраст: Потребителят попълва възрастта на лицето, което пътува с потребителя (пътника) и е член на неговото/нейното семейство.

Като щракне отново върху бутона „ДОБАВИ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО“, потребителят може да добави толкова членове на семейството, колкото е необходимо. Въпреки това, по всяко време всеки човек може да бъде изтрит чрез натискане на бутона „ОТСТРАНИ ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО“.

3.3.6 Придружител при пътуване Несемейно / Несъщо домакинство

Друга стъпка, която може би варира и се основава на правилата на всяка държава-членка, е да добавите подробности за придружител от същата група. Следователно, ако след като влезете в платформата и изберете държавата на местоназначение, и забележите квадратче за отметка „Моля, отбележете дали пътувате като член на група и/или със семейството си“, това означава, че тази конкретна държава предлага опция за добавяне на членове на семейството или членове на групата към вашия PLF. Във всеки случай всеки пътникът трябва да прегледа ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ на държавата на местоназначение, както е показано на целевата страница на EUdPLF. Тази опция е налична, ако потребителят е поставил отметка в квадратчето „Моля, отбележете дали пътувате като член на група и/или със семейството си“ в раздела „Информация за пътуване“. Пълнолетните пътници трябва да попълният свой собствен PLF. За да добави нов придружител, потребителят трябва да натисне бутона „ДОБАВИ НЕСЕМЕЕН ПРИДРУЖИТЕЛ ПРИ ПЪТУВАНЕТО”, както е показано на следното изображение.

Когато потребителят натисне бутона „ДОБАВИ НЕСЕМЕЕН ПРИДРУЖИТЕЛ ПРИ ПЪТУВАНЕТО“, веднага се показва формуляр със следната информация:

 • Собствено (първо) име: Потребителят попълва собственото име на лицето, което пътува с потребителя (пътника), който не е член на неговото/нейното семейство.
 • Фамилно (семейно) име: Потребителят попълва фамилното име на лицето, което пътува с потребителя (пътника), който не е член на неговото/нейното семейство.
 • Пол: Потребителят избира пола на лицето, което пътува с потребителя (пътник), който не е член на неговото/нейното семейство.
 • Група (туристическа, отбор, бизнес, други): Това е незадължително поле и посочва връзката, която потребителят има с въпросното лице.
 • Номер на седалката: Това не е задължително поле и се отнася до номера на мястото на седалката на лицето, което пътува с потребителя (пътника) и не е член на неговото/нейното семейство.

Като щракне отново върху бутона „ДОБАВИ НЕСЕМЕЕН ПРИДРУЖИТЕЛ ПРИ ПЪТУВАНЕТО“, потребителят може да добави колкото придружители е необходимо. Въпреки това, по всяко време всеки човек може да бъде изтрит чрез натискане на бутона „ОТСТРАНИ НЕСЕМЕЕН ПРИДРУЖИТЕЛ ПРИ ПЪТУВАНЕТО “.

3.3.7 Информация за контакт при спешни случаи

Това се отнася до данните за контакт на лице, определено от потребителя като лице за контакт при спешни случаи (лице за контакт, което може да се свърже с пътника по време на пътуването му). Информацията, която потребителят трябва да попълни, е представена на изображенията по-долу и включва следното:

 • Собствено (първо) име: Потребителят попълва собственото име на лицето, определено като контакт при спешни случаи.
 • Фамилно (семейно) име: Потребителят попълва фамилното име на лицето, определено като контакт при спешни случаи.
 • Държава: Това поле се отнася до държавата на пребиваване на лицето, определено като контакт при спешни случаи.
 • Град: Това поле се отнася до града на пребиваване на лицето, определено като контакт при спешни случаи.
 • Номер на мобилен телефон: Това поле се отнася до номера на мобилния телефон на лицето, определено като контакт при спешни случаи. Потребителят трябва да въведе знак плюс (+), последван от кода на държавата и телефонния номер (напр. +306989123456).
 • Друг телефонен номер: Това поле се отнася до друг телефонен номер на лицето, определено като контакт при спешни случаи.
 • Имейл адрес: Това поле се отнася до имейл адреса на лицето, определено като контакт при спешни случаи.

3.3.8 Предварителен преглед на формуляра за локализиране на пътници (PLF)

Преди окончателното подаване на формуляра потребителят може да види/прегледа в изскачащ прозорец данните/информацията, която е попълнил, както е показано на следното изображение, като натисне бутона „Преглед“.

3.3.9 Подаване на формуляра за локализиране на пътници (PLF)

След преглеждане на информацията потребителят може да натисне бутона „Подаване“. При успешно подаване на формуляра потребителят е уведомен, че формулярът е попълнен успешно (Указание за представено върху plf).

В същото време потребителят получава информация за процеса и по-конкретно, че:

е получил имейл (потребителят винаги трябва да проверява и папката СПАМ), с който го/я информират, че попълненият от него/нея формуляр е изпратен успешно и съдържа уникалния QR код.

Трябва да носи документа за формуляра със себе си по време на пътуването си в цифрова или печатна форма.

В същото време потребителят получава и имейл на имейл адреса, който е предоставил, както е показано на изображението по-долу.

Като щракне върху линка в получения имейл, пътникът може да види и отпечата/изтегли конкретния и запазен PLF.

Потребителят (пътник) може също да прегледа/изтегли/отпечата своите изпратени PLF(и) от менюто горе вдясно (МОИТЕ PLFs).

3.4 Редактиране на подробности във формуляра за локализиране на пътници (PLF)

Потребителят може да преглежда, отпечатва и редактира/актуализира детайлите на формуляра за локализиране на пътници (преди датата и часа на пристигане в декларираната крайна дестинация). Тази опция е налична чрез горното дясно меню, като изберете „Моите PLFs“. 

Избирайки опцията за редактиране на PLF, веднага се показва формуляр с полетата, предварително попълнени от потребителя. Не всички полета могат да се редактират. Първите три раздела („Местоназначение“, „Тип транспорт“, „Преди да започнете“) със съдържащите се полета винаги ще бъдат деактивирани при всеки процес на актуализиране на plf. Някои други полета също могат да останат заключени, а трети могат да бъдат редактирани и актуализирани (в зависимост от всяка държава). По време на това действие потребителят може да промени/добави всички необходими данни. След приключване на промените и след натискане на бутона „Подаване“, потребителят получава нов имейл в акаунта си с актуализирания формуляр. QR кодът остава същият.

3.5 Изтриване на PLF

Пътникът може да разполага с опция да изтрие собствен(и) plf(-и) въз основа на правилата на всяка държава-членка като крайна дестинация на всеки plf. Пътникът може да изтрие plf(-и), ако тази настройка е зададена от държавата на крайна дестинация и статусът на plf не е променен, напр. ако предварителната настройка от „Подаден“ до „Одобрен“, или крайните срокове за изпращане (в часове) във връзка с пристигането (Дата и час на пристигане) в държавата (в конкретната часова зона), зададена от всяка държава-членка, не са изтекли.

4. Често Задавани Въпроси (FAQ)

Въпрос 1:

Бутона за подаване не работи. Какво трябва да направя?

Отговор 1:

Трябва да затворите прозореца за преглед (бутон за Затваряне най-отдолу в прозореца за преглед), както е посочено по-долу, и после да натиснете бутона „Подаване“ отново.

Друго възможно обяснение е, че не сте попълнили всички полета във формуляра. В такъв случай, червена индикация ще се появи около полето. Моля, уверете се, че сте попълнили цялата задължителна информация с верни и точни данни.

Въпрос 2:

Има грешка при валидирането по отношение на входящите данни, които се опитвам да въведа. Какво мога да направя?

Отговор 2:

Ако има червена индикация това означава, че някое от задължителните полета трябва да бъде попълнено или има грешка във валидирането на данните за едно или повече полета. Датата и часа на заминаване трябва да бъдат преди датата и часа на пристигане. Моля, проверете също часовите зони между заминаването и пристигането. Всеки избор на дата и час се определя в часовата зона на отговарящата държава. Първо трябва да изберете държавата/мястото, а след това и датата и часа, за да разполагате със съответната времева зона. Последно, но не по-малко важно, уверете се, че сте активирали javascript на уеб браузъра ви.

Трябва да има последователност на данните между датата и часа на отпътуване и пристигане, както и между часовите зони, както е представено по-долу:

Въпрос 3:

Не мога да изтегля моята PDF версия на EUdPLF с outlook.

Отговор 3:

Можете да влезете в платформата и да го принтирате от МОИТЕ PLF (меню в горното дясно), както е описано по-долу:

Въпрос 4:

Какво трябва да направя, ако не мога да намеря моето местоназначение или аерогара от изброените?

Отговор 4:

В този случай можете да изберете „ДРУГИ“ и да напишете текст в допълнителното поле по-долу.

Въпрос 5:

Имах проблем, когато се опитвах да се регистрирам или да нулирам паролата си, какво трябва да направя?

Отговор 5:

Може да не сте избрали валидна парола, при опита си за регистриране. Паролите ви трябва да съдържат най-малко 6 знака.

Моля, уверете се, че сте наясно дали функцията за Главни букви е активирана, както и кой е езика, на който пишете. Също така, не включвайте празни места. Също така се уверете, че сте написали правилно имейла си.

Освен това, трябва да напишете паролата, а не да я копирате и залепите във формуляра.

Имейла за потвърждение може да се маркира случайно като спам. Моля, уверете се, че винаги проверявате папката с нежелана поща.

Последно, но не по-малко важно, моля, уверете се, че нямате регистриран акаунт. Имайте предвид, че след регистрацията ви вашият потребителски акаунт е валиден в продължение на 150 дни на неактивност от последното ви влизане, преди той да бъде трайно изтрит.

Можете да нулирате паролата тук: (https://app.euplf.eu/#/user/login).

Пътниците трябва да се регистрират на уеб приложението на EUdPLF чрез предоставяне на валиден и уникален имейл адрес и парола. Пътниците ще получат имейл за потвърждение на имейл адреса който са предоставили (винаги проверявайте НЕЖЕЛАНАТА ПОЩА (СПАМ)).

За да се валидира и завърши процесът на регистрация, пътниците трябва да щракнат върху линка, изпратен на обявения от тях имейл адрес.

Нулиране на паролата – примерен имейл:

Въпрос 6:

Пътувам със семейството си или с група, и съм отговорен за подаването на формуляра PLF. Какво трябва да направя?

Отговор 6:

Всяка държава има собствена политика по отношение на това кой трябва да попълни PLF (някои държави избират в случай, че семейството пътува заедно, че само един член на семейството трябва да попълни PLF, а други държави изискват всяко възрастно лице да попълни отделен PLF).

За специфични изисквания относно попълването на формуляра, моля, вижте раздела ПРОТОКОЛИ ЗА ПЪТУВАНЕ на началната страница на EUdPLF (https://app.euplf.eu/), и изберете държавата към която пътувате, за да прочете протокола й.

Ако пътувате до друго местоназначение и/или искате да проверите дали се прилагат ограничения за пътуването, моля, проверете инструмента на Европейския Съюз, наречен Повторно отваряне на ЕС (Re-open EU) като щракнете тук here.

Ако пътувате до държава на местоназначение, която позволява членовете на семейството да бъдат регистрирани в един PLF, моля, уверете се, че сте избрали съответното квадратче за отметка на раздела „Преди да започнете“, както е показано по-долу. Когато изберете тази опция, ще се появят още две раздела (Семейни придружители и Други придружители).

Въпрос 7:

Пътувам със самолет с полет с прекачване. За коя дестинация трябва да представя формуляра на EUdPLF?

Отговор 7:

В случай че има междинен полет, потребителят трябва да избере тази опция. В този случай се появява нов формуляр, както е показано на изображението по-долу. 

Пример 1 (Недиректен полет)

Лондон- Рим – Сардиния

Полет / Етап 1 от вашето пътуване:

Полет / Етап 2 от вашето пътуване:

Въпрос 8:

Подал съм успешно молбата си. Обаче, часа ми за излитане се промени или / и трябва да направя някои промени. Какво мога да направя?

Отговор 8:

Не е необходимо да се подава нова молба, тъй като има възможност за редактиране на формуляра, който вече сте подали. Моля, регистрирайте се на платформата и щракнете върху менюто в горния десен ъгъл. След това, моля изберете „Моите PLFs“ и потърсете последната ви молба. След това изберете иконката на молив, за да редактирате молбата си и натиснете „Подаване“. Нов имейл за потвърждение ще бъде изпратен на вашия имейл адрес. 

Въпрос 9:

Трябва ли пътниците да подадат отделен PLF, ако пътуването включва спирки в повече от една държави?

Отговор 9:

Като общо правило, когато пътникът използва различни транспортни средства (кораб, самолет, влак, автобус), нов PLF трябва да се попълва всеки път, когато пътникът се качва на ново превозно средство (кораб, самолет, влак, автобус), за да пътува до друга държава. Като изключение, когато пътниците пътуват със самолет и пътуването включва полети с прекачване в различни държави/страни, тогава само един PLF трябва да бъде представен за държавата на крайно местоназначение. Ако обаче пътникът излезе извън аерогарата, преди да се качи на борда на самолета за свързващия полет, тогава трябва да се попълни отделен PLF за тази държава.

Пътниците, пътуващи с круизен кораб, ще трябва да подадат PLF веднъж и да изберат като държава на местоназначение държавата на окончателното им слизане (край на пътуването). Пътникът ще трябва да попълни в електронната система имената на пристанищата, на които престоява круиза. Пътниците, пътуващи с автомобил/друго превозно средство, трябва да подават PLF всеки път, когато влязат в държава, която изисква представяне на dPLF.

Въпрос 10:

Как влиза пътникът? (чрез платформата и когато се генерира QR код)

Отговор 10:

Преди да пътува, пътникът се регистрира (веднъж), след това се включва в платформата предоставяйки идентификационни данни (имейл адрес/парола) и създава dPLF. Уникалният QR код се генерира и се показва на PLF. След това той/тя представя QR кода (получен чрез имейл) или онлайн чрез създадения PLF или принтиран формат на dPLF на местните органи, той се сканира и пътникът влиза в съответната държава.

Въпрос 11:

Не съм подал формуляра си, защото не знам „Номер на Седалката“. Какво мога да направя?

Отговор 11:

Попълнете в полето „Номер на Седалката“ –> XXX и след това продължете с попълването на plf. Когато „Номер на Седалката“ е известен можете все още да редактирате plf който вече сте подали и да попълните правилната информация (ако plf все още може да се редактира в съответствие с правилата на всяка държава-членка като държава на крайно местоназначение). Моля, включете се в платформата и натиснете менюто в горния десен ъгъл. След това моля, изберете „Моите PLFs“ и потърсете последната ви молба. След това изберете иконката на молив, за да редактирате молбата си и натиснете „Подаване“. Нов имейл за потвърждение ще бъде изпратен на вашия имейл адрес.

Въпрос 12:

Регистрирах се и получих имейла, както се очакваше. Но когато щракна върху линка, виждам съобщението: „URL е изтекъл. Моля, натиснете тук, за да получите нов URL за потвърждение на имейла”

Отговор 12:

Като част от процесите за регистрация и нулиране на паролата, платформата ще ви изпрати специален линк на вашия имейл адрес. Трябва да щракнете върху този линк в рамките на 1 час, иначе ще изтече и ще видите съобщението за грешка „URL е изтекъл“, както и инструкции как да получите нов имейл с нов линк.

 

5. Приложение: „Регистрация – Потвърждаване на акаунт – Вход – Нулиране на парола“

 • Регистрация:

Пътниците трябва да се регистрират на уеб приложението на EUdPLF предоставяйки валиден и уникален имейл адрес и парола. Процесът на създаване на нов потребителски акаунт (регистрация и активиране) трябва да се извършва само веднъж. Пътниците ще получат  имейл за потвърждение на имейл адреса който са предоставили (винаги проверявайте папката с НЕЖЕЛАНА ПОЩА (СПАМ)).

1-ва стъпка:

Моля, изберете опцията „Регистрация“.

2-ра стъпка:

 • Въведете имейл адрес, парола и потвърдете паролата.
 • Моля, изберете „Регистрация“, за да продължи процесът на регистрация.

БЕЛЕЖКИ:

 • Паролата ви трябва да съдържа най-малко 6 знака.
 • Моля, уверете се, че сте проверили дали функцията за Главни букви е активирана, както и езика, на който пишете.
 • Любезно се изисква от вас да напишете паролата, вместо да я копирате и залепите във формуляра.

 

3-та стъпка:

Ще се появи съобщение като „Линк за активиране на акаунта ви е изпратен чрез имейл на адреса, който сте предоставили. В случай, че не сте получили имейла натиснете тук за повторно изпращане.“

БЕЛЕЖКА:

 • Ако имейла не е получен в папката входящи, моля, проверете и папката НЕЖЕЛАНА ПОЩА (СПАМ) или изберете „повторно изпращане“ в съобщението.

4-та стъпка:

Уникален URL ще бъде изпратен на вашия имейл адрес и трябва да щракнете върху него.

БЕЛЕЖКА:

 • Ако имейла не е получен в папката входящи, моля, проверете и папката НЕЖЕЛАНА ПОЩА (СПАМ).

5-та стъпка:

Ще се появи съобщение като „Акаунтът ви е активиран. Можете да влезете, използвайки вашите идентификационни данни.

 • Потвърждаване на акаунта::

1-ва стъпка:

В случай че не сте получили имейла за потвърждаване на акаунта натиснете опцията „натиснете тук за повторно изпращане“.

2-ра стъпка:

Въведете имейл адреса и паролата.

БЕЛЕЖКА:

 • Трябва да въведете първоначалната парола, която сте използвали в процеса на регистрация.

3-та стъпка:

Ще се появи съобщение като „Линк за активиране на акаунта ви е изпратен чрез имейл на адреса, който сте предоставили. В случай, че не сте получили имейла натиснете тук за повторно изпращане.

БЕЛЕЖКА:

 • Ако имейла не е получен в папката входящи, моля, проверете и папката НЕЖЕЛАНА ПОЩА (СПАМ) или изберете „повторно изпращане“ в съобщението.

4-та стъпка:

Уникален URL ще бъде изпратен на вашия имейл адрес и трябва да щракнете върху него.

БЕЛЕЖКА:

 • Ако имейла не е получен в папката входящи, моля, проверете и папката НЕЖЕЛАНА ПОЩА (СПАМ).

5-та стъпка:

Ще се появи съобщение като „Акаунтът ви е активиран. Можете да влезете, използвайки вашите идентификационни данни.

 • Вход:

Процедурата за вход е лесна. Потребителят само трябва да попълни имейл адреса и паролата, свързани с акаунта, в платформата и след това да натисне Вход. Процедурата за вход трябва да се извърши след регистрацията (активиране на акаунта).

1-ва стъпка:

 • Въведете имейл адреса и паролата за Процедурата за вход.
 • Моля, изберете „Вход.

БЕЛЕЖКА:

 • Паролата ви трябва да съдържа най-малко 6 знака.
 • Моля, уверете се, че сте проверили дали функцията за Главни букви е активирана, както и езика, на който пишете.
 • Любезно се изисква от вас да напишете паролата, вместо да я копирате и залепите във формуляра.

 • Нулиране на парола:

В случай, че потребителят е загубил/забравил паролата си, той/тя може да използва процеса за възстановяване на паролата. Потребителят трябва да натисне бутона Нулиране на парола. Ако този имейл адрес принадлежи на съществуващ, активен акаунт, тогава потребителят ще получи съобщение по имейл (винаги проверявайте папката с НЕЖЕЛАНА ПОЩА), за да нулира паролата си.

1-ва стъпка:

Моля, натиснете опцията „Нулиране на парола“.

2-ра стъпка:

 • Въведете имейл адреса.
 • Моля, изберете „Нулиране на парола“.

3-та стъпка:

Ще се появи съобщение като „Ако този имейл адрес принадлежи на акаунт, ще ви изпратим имейл, за да нулирате паролата си“.

4-та стъпка:

Уникален URL ще бъде изпратен на вашия имейл адрес и трябва да щракнете върху него.

БЕЛЕЖКА:

 • Ако имейла не е получен в папката входящи, моля, проверете и папката НЕЖЕЛАНА ПОЩА.

5-та стъпка:

 • Въведете парола и потвърдете паролата за процеса на нулиране на паролата.
 • Моля, изберете „Нулиране на паролата“.

БЕЛЕЖКА:

 • Паролата ви трябва да съдържа най-малко 6 знака.
 • Моля, уверете се, че сте проверили дали функцията за Главни букви е активирана, както и езика, на който пишете.
 • Любезно се изисква от вас да напишете паролата, вместо да я копирате и залепите във формуляра.

6-та стъпка:

Ще се появи съобщение като „Паролата ви е възстановена успешно“.

Общи правила и отстраняване на грешки

 1. Уверете се, че имате непрекъсната, стабилна интернет връзка.
 2. Винаги поддържайте активиран JavaScript на браузъра ви.
 3. Не използвайте копиране и залепване, за да попълните формуляра, вместо това напишете текста оригинално. Избягвайте копирането на интервали. Един и същ пътник не може да представи за същата дата на пристигане друг PLF за същата държава на местоназначение.
 4. Всяка Държава-Членка, като държава на крайно местоназначение за един plf, може да има различни правила по отношение на полетата във формуляра (например задължително/по избор, видимо/скрито, може да се редактира, допълнителни полети), крайните срокове за подаване, период на запазване на и т.н.
 5. Моля, обърнете внимание, че в някои входни полета се допускат само латинските символи, докато в други входни полета се позволява да се пише на родния ви език. Това зависи от страната на произход.
 6. В случай, че има поле, в което не можете да намерите необходимата стойност/опция в падащото меню (например държава, аерогара), моля, изберете „ДРУГИ“ от падащото меню и напишете своята опция в празното поле.
 7. В полета с падащи стойности за места, например аерогара, първо трябва да изберете държавата и след това падащия списък ще бъде активиран и попълнен със съответните стойности, съответстващи на предишния избор. Например, трябва да изберете Държава/ Място на качване на борда и след това Аерогара на качване на борда ще бъде активирано, за да изберете или въведете текст.
 8. Plf ще бъде изпратен на имейла на пътника. Пътникът може също да го види/принтира/изтегли от потребителското меню на приложението.
 9. PLF ще бъде изтрит автоматично от системата след периода на запазване, определен от държавата на местоназначение.
 10. Имейлът не е чувствителен към главни букви.
 11. Пътникът може да подаде и редактира/актуализира формуляра PLF въз основа на крайните срокове за подаване, определени от всяка Държава-Членка. Това може да се направи преди или дори след датата и часа на пристигане.
 12. Автоматично попълнени полета. Във всеки нов формуляр PLF някои общи лични данни ще бъдат запазени/прехвърлени от всички предишни формуляри PLF и ще се попълват автоматично в новия plf. Plf ще може да се редактира. При това условие ще се използват разделите „Лична Информация“ и „Постоянен Адрес“.
 13. Всички посочени правила са общи и всяка държава може да приложи вариации към тях.
 14. Като част от процеса на регистрация и нулиране на паролата платформата ще ви изпрати специален линк на вашия имейл адрес. Трябва да щракнете върху този линк в рамките на 1 час, в противен случай той ще изтече и ще видите съобщението за грешка „URL е изтекъл“ както и инструкции как да получите нов имейл с нов линк.
 15. В случай на незабавен проблем, например бавна интернет връзка, ще се покаже следното съобщение „Връзката към уебсайта не може да бъде установена. Моля, проверете дали имате активна интернет връзка и опитайте отново по-късно“ и ще трябва да опресните страницата и да опитате отново. 
 16.  Съществуващото общо правило в текущата версия на EUdPLF е, че един и същ пътник (един и същ потребителски акаунт, свързан с конкретния имейл) не може да подаде за същата дата на пристигане друг plf за същата държава на местоназначение.
  Прилагат се следните правила:
 • Съгласно протоколите за пътуване на всяка държава, един и същ потребителски акаунт може да се използва за попълване и подаване на dPLFs за членовете на семейството или групата, или за лица без умения за владеене на компютър.
 • 1 dPLF за същия Паспорт или същата Лична Карта за една и съща дата на пристигане за същата държава на крайно местоназначение (ако съществуват Паспорт или Лична Карта в този ред)
 • 1 dPLF за една и съща дата на пристигане за държава на крайно местоназначение (ако не съществува нито Паспорт, нито Лична Карта).

 

 


V2.7 – 29/03/2022